210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Παράσυρση Πεζής εκτός Διαβάσεως - Αιφνίδια Κίνηση από Διάκενο μεταξύ Θάμνων επί Διαχωριστικής Νησίδας - Αποκλειστική Υπαιτιότητα της Θανούσης Πεζής ΝΕΟ

Παράσυρση Πεζής εκτός Διαβάσεως

Αιφνίδια Κίνηση από Διάκενο μεταξύ Θάμνων

επί Διαχωριστικής Νησίδας

Αποκλειστική Υπαιτιότητα της Θανούσης Πεζής (1)

Αναιρετική Διαδικασία

Απορριπτέος ο λόγος αναίρεσης (άρθ. 559 αρ. 19 ΚΠολΔ)

BANNER ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 260x95

 (Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, τεύχος Φεβρουάριος – Μάρτιος 2021)

 

Το Εφετείο με την προσβαλλόμενη απόφασή του έκρινε ότι το ένδικο τροχαίο ατύχημα και ο εξαιτίας αυτού θανάσιμος τραυματισμός της πεζής, ηλικίας 55 ετών, οφείλεται στην αποκλειστική υπαιτιότητα της ίδιας. Ειδικότερα κατά τα διαλαμβανόμενα στην εκκαλουμένη απόφαση, η πεζή αφού διέσχισε αρχικά το ρεύμα πορείας της Λεωφ. Β. προς Β. και προτιθέμενη να διασχίσει κάθετα και το οδόστρωμα του ρεύματος κυκλοφορίας προς Α. της ίδιας Λεωφόρου, κατήλθε στο οδόστρωμα από το διάκενο της δενδρόφυτης διαχωριστικής νησίδας, ήτοι από σημείο που δεν υπήρχε σηματοδοτούμενη διάβαση πεζών (παρόλο που μόλις 56 μέτρα πριν από το σημείο διέλευσής της υπήρχε σηματοδοτούμενη διάβαση και όφειλε να χρησιμοποιήσει αυτήν για να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο) και ξεκίνησε να διασχίζει τρέχοντας τον άξονα του οδοστρώματος του ανωτέρω ρεύματος, χωρίς προηγουμένως, πριν κατέλθει στο οδόστρωμα, να βεβαιωθεί με ενδελεχή έλεγχο της Λεωφόρου προς τα δεξιά της ότι δεν θα παρεμποδίσει την κυκλοφορία των χρησιμοποιούντων την οδό οχημάτων και ότι έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιωθεί απέναντι, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη της ότι, λόγω της νυκτός και των σκούρων ρούχων που φορούσε, ήταν δυσδιάκριτη στους οδηγούς των κυκλοφορούντων οχημάτων, και με εσφαλμένη εκτίμηση της απόστασης και της ταχύτητας αυτών ότι προλαβαίνει να διασχίσει το οδόστρωμα πλάτους 10,50 μέτρων, με αποτέλεσμα να παρεμβληθεί αιφνιδιαστικά στην πορεία του αυτοκινήτου της εναγομένης.

Η παραπάνω κρίση του Εφετείου περί αποκλειστικής υπαιτιότητας της θανούσης πεζής δεν αποδυναμώνεται από την υπ’ αριθμ. 12525/2017 καταδικαστική για την εναγομένη (για ανθρωποκτονία από αμέλεια) απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία αφενός δεν είναι τελεσίδικη (εκκρεμεί έφεση της εναγομένης και δεν συντρέχει λόγος αναβολής της δίκης κατ’ άρθρο 250 Κ.Πολ.Δικ., απορριπτομένου του σχετικού αιτήματος αυτής) και αφετέρου δεν αποτελεί δεδικασμένο για την παρούσα δίκη. Επίσης, αντίθετη περί των ανωτέρω κρίση δεν συνάγεται ούτε και από την προσφορά από το εναγόμενο Επικουρικό Κεφάλαιο προς τους ενάγοντες, κατά το στάδιο της προδικασίας (σε απάντηση αιτήσεως των εναγόντων) και προς αποφυγή δικαστικών αγώνων και εξόδων, του ποσού των 32.440 €, ως αποζημίωσή τους, ενέργεια η οποία δεν αποτελεί, άνευ άλλου τινός, ομολογία περί της υπαιτιότητας της πρώτης εναγομένης και, σε κάθε περίπτωση, ως εξώδικος τέτοια, εκτιμάται ελεύθερα.

Κρίνοντας έτσι το Εφετείο δεν παραβίασε εκ πλαγίου τις ανωτέρω ουσιαστικού δικαίου διατάξεις του ΑΚ. και του άρθρου 38 παρ. 4 εδ. α’ του ΚΟΚ. και διέλαβε στην απόφασή του επαρκείς, σαφείς, χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά αιτιολογίες, ως προς τα ζητήματα που έχουν ουσιώδη επίδραση στην έκβαση της δίκης, οι οποίες καθιστούν εφικτό τον αναιρετικό έλεγχο, ως προς την ορθή ή μη εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, ενώ δεν ήταν αναγκαία η παράθεση και άλλων αιτιολογιών για να δικαιολογηθεί χωρίς αμφιβολία η αποκλειστική υπαιτιότητα της θανούσας πεζής και η ανυπαρξία οποιασδήποτε υπαιτιότητας της οδηγού του αυτοκινήτου και, συνεπώς, η προσβαλλομένη απόφαση δεν στερείται νόμιμης βάσεως.

 

 

Απορριπτέοι οι λόγοι Αναίρεσης

(κατ΄άρθ. 559 αρ. 1β΄ ΚΠολΔ)

(παραβίαση διδαγμάτων κοινής πείρας)

 

Οι αναιρεσείοντες προσάπτουν στην προσβαλλομένη απόφαση την πλημμέλεια ότι παραβίασε τα διδάγματα της κοινής πείρας, επικαλούμενοι αφενός μεν τα όσα ισχυρίστηκαν και στον αμέσως παραπάνω αναιρετικό λόγο περί ανεπαρκών και αντιφατικών αιτιολογιών και αφετέρου ότι με το να εκλάβει ότι η προσφορά προς αυτούς από το Επικουρικό Κεφάλαιο, με το από 5.10.2015 έγγραφό του, κατά το στάδιο της προδικασίας, του ποσού των 32.440 ευρώ, έγινε προς αποφυγή δικαστικών αγώνων και εξόδων, ενώ στην πραγματικότητα αυτή έγινε γιατί το Επικουρικό Κεφάλαιο αναγνώρισε την υπαιτιότητα της οδηγού του ανασφάλιστου αυτοκινήτου και, συνακολούθως, και την ευθύνη του προς αποζημίωσή τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους πρόσφερε κανένα ποσό.

Απορριπτέοι ως απαράδεκτοι οι λόγοι αυτοί αναίρεσης καθόσον οι επικαλούμενες πλημμέλειες δεν αναφέρονται στην ερμηνεία κανόνα δικαίου ή στην υπαγωγή σ’ αυτόν πραγματικών περιστατικών, αλλά στην εκτίμηση των αποδείξεων.

 

 

Παραμόρφωση εγγράφου

Απορριπτέος ο κατ΄άρθρ. 559 αρ. 20 ΚΠολΔ λόγος Αναίρεσης

 

Με το δεύτερο μέρος του πέμπτου λόγου της αναιρέσεως αποδίδεται στην προσβαλλομένη απόφαση η πλημμέλεια από τον αριθμό 20 του άρθρου 559 του Κ.Πολ.Δικ. συνισταμένη στο ότι το Εφετείο για να καταλήξει στο αποδεικτικό του πόρισμα παραμόρφωσε το περιεχόμενο του εγγράφου - απαντήσεως του Επικουρικού Κεφαλαίου προς τους αναιρεσείοντες, δυνάμει του οποίου αυτό (Επικουρικό Κεφάλαιο) δέχεται να τους αποζημιώσει για τον θανάσιμο τραυματισμό της συγγενούς τους, με το συνολικό ποσό των 32.440 ευρώ, το οποίο (έγγραφο) αυτοί είχαν επικαλεστεί και προσκομίσει νομίμως στο δικαστήριο της ουσίας προς απόδειξη του ουσιώδους ισχυρισμού τους ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο αποδέχεται την υπαιτιότητα της οδηγού του επιβατηγού αυτοκινήτου και, συνακολούθως, την ευθύνη του, λόγω του ανασφαλίστου αυτού, καθόσον σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν αναγνώριζε υπαιτιότητα της οδηγού δεν θα προέβαινε στην προσφορά του προς αυτούς προαναφερθέντος χρηματικού ποσού. Απαράδεκτος ο λόγος αυτός, καθόσον με αυτόν δεν αποδίδεται στην προσβαλλομένη απόφαση διαγνωστικό σφάλμα κατά την ανάγνωση του ανωτέρω εγγράφου, αλλά σφάλμα ως προς την εκτίμηση και αξιολόγηση του περιεχομένου του, που δεν υπόκειται σε αναιρετικό έλεγχο. Πέραν της αβασιμότητάς του, το Εφετείο στην κρίση του για την αμελή συμπεριφορά της θανούσης πεζής δεν κατέληξε στηριζόμενο αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στο επίμαχο έγγραφο, αλλά μετά από συνεκτίμησή του με άλλα της ίδιας αποδεικτικής ισχύος και αξιολογήσεως αποδεικτικά μέσα.

Απορριπτέα η αναίρεση των κυρίως εναγόντων στο σύνολό της καθώς και η επικουρική αναίρεση του Επικουρικού Κεφαλαίου.

 

 

 

Απόφ....

AAAAA ΝΕΟ ΓΙΑ NEWSLETTER gia site 41 1

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.