210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Ψυχική Οδύνη - Δικαιούχος και η εν Διαστάσει Σύζυγος - Ψυχική Οδύνη Ανηλίκων Τέκνων 60.000 ευρώ στο καθένα από αυτά ΝΕΟ

Ψυχική Οδύνη  Ανηλίκων Τέκνων 60.000 ευρώ στο καθένα από αυτά

Επιδικάσθηκε για ψυχική οδύνη στα δύο ανήλικα τότε τέκνα του θανόντος το ποσό των 60.000 ευρώ στο καθένα από αυτά, όπως και πρωτοδίκως. 

Ψυχική Οδύνη  

Δικαιούχος και η εν Διαστάσει Σύζυγος (1)

Η ενάγουσα άσκησε έφεση κατά της ερήμην αυτής πρωτόδικης απόφασης  με την οποία είχε απαγγελθεί η λύση του γάμου της με τον θανόντα λόγω διαστάσεως  άνω των δύο ετών.  Η έφεση της δεν συζητήθηκε λόγω του επελθόντος θανάτου του συζύγου της και η δίκη διαζυγίου καταργήθηκε.  

 Επομένως η  ενάγουσα δεν έπαψε να φέρει την ιδιότητα του μέλους της οικογένειας κατά την έννοια του αρθ.932 ΑΚ και να περιλαμβάνεται μεταξύ των προσώπων που τυπικά δικαιούνται να αξιώσουν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.

 Το Εφετείο επιδικάζοντας το ποσό των 10.000 ευρώ (αντί των πρωτοδίκως 20.000 ευρώ)  για ψυχική οδύνη στην εν διαστάσει σύζυγο του θανόντος δεν παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας και δεν υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας. 

 Απορριπτέος ο λόγος αναίρεσης (αρθρ. 559 αριθ. 1 ΚΠολΔ). 

BANNER ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 260x95

Σχόλια – Παρατηρήσεις

1.Ψυχική Οδύνη της εν Διαστάσει Συζύγου

Στην οικογένεια του θύματος περιλαμβάνεται και η “εν διαστάσει σύζυγος” κατά το χρόνο θανατώσεως αυτού, διότι η διάσταση των συζύγων κατά το χρόνο θανατώσεως του ενός από αυτούς δεν καταλύει τυπικά την ιδιότητα του μέλους της οικογένειας κατά την έννοια της ΑΚ 932. Είναι διαφορετικό το ζήτημα, αν αυτή υπέστη πράγματι ή όχι ψυχική οδύνη από τη θανάτωση του συζύγου της. Τούτο κρίνεται, κατά περίπτωση, βάσει των προσκομιζομένων αποδείξεων. Θα ληφθούν υπόψη τα αίτια της διαστάσεως, η διάρκειά της και η τυχόν έναρξη ή μη της διαδικασίας διαζυγίου. ΑΠ. 520/2009, ΕΣυγκΔ 2009/559 

Ψυχική δοκιμασία υπέστη και ο εν διαστάσει σύζυγος της αποβιώσασας και πατέρας του τέκνου τους, ο οποίος, παρά το γεγονός της διάσπασης της οικογενειακής τους σχέσης, των εντάσεων που υπήρχαν ανάμεσά τους και της μετοίκησής του σε άλλο τόπο, είχε αναπτύξει και οπωσδήποτε διατηρούσε συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα του τέκνου του. Επιδικάσθηκε ποσό 5.000 ευρώ εξ ΑΚ 932. Μον.Πρ.Ροδ.335/2019, ΤΝΠ «Ο ΣΟΛΩΝ»

 

Απόφ.ΑΠ.......

AAAAA ΝΕΟ ΓΙΑ NEWSLETTER gia site 41 1

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.