210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

old_admin

old_admin

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ

KΩΝ.Δ.ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Ορθοπαιδικός Χειρουργός. - Διδάκτωρ Α.Π.Θ.
Eπί 2 ετίαν Ειδικευθείς εις Εργαστήριον Ιατροδικαστικής-Τοξικολογίας Α.Π.Θ.

( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

 

Συχνότης-αίτια ατυχήματος

Το ατύχημα αποτελεί  σημαντικό παράγοντα θανάτου  [1]  .

Ένας  θάνατος κατά την εργασία είναι ένας θάνατος που συμβαίνει, ενώ ένα άτομο είναι στην εργασία η κατά την   εκτέλεση των καθηκόντων που σχετίζονται με αυτή και μπορεί να εμφανιστεί σε οιονδήποτε επαγγελματικό κλάδο [2].

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012, 4.383 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από τους τραυματισμούς κατά την εργασία, το 92% των οποίων ήταν άνδρες. Αντίστοιχα στην ίδια χώρα το 2007, 5.488 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από τους τραυματισμούς κατά την διάρκεια της  εργασίας, το 92% των οποίων ήταν άνδρες. Ο  Οργανισμός  NIOSH εκτιμά ότι 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ το 2007 υπέστησαν μη θανατηφόρες κακώσεις ή ασθένειες που  σχετίζονται με την εργασία [3] 
Η διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων προϋποθέτει [4] :

α. Την ανίχνευση των αμέσων ή εμμέσων αιτιολογικών παραγόντων αυτών

β. Την εξέταση της αξιοπιστίας των παρεχομένων πληροφοριών .

Έχουν  προταθεί πολλές θεωρίες που αιτιολογούν τα ατυχήματα και  θεωρούν ότι οι  αιτιολογικά υπαίτιοι παράγοντες   είναι οι παρακάτω: το λάθος του εργαζόμενου, η μη ασφαλής ενέργεια  /ο μηχανικός ,ή φυσικός κίνδυνος, η αλληλουχία γεγονότων. Επίσης αιτίες  που προκαλούνται από την υπερφόρτωση (ανισορροπία ανάμεσα στην ατομική ικανότητα και το έργο που επιφορτίζεται ένας εργαζόμενος  μια δεδομένη χρονική στιγμή), τις μη αποδεκτές δραστηριότητες (π.χ. όταν ένας εργαζόμενος κρίνει λανθασμένα τον βαθμό επικινδυνότητας μίας δεξιότητας, ή αναλαμβάνει μία δεξιότητα, την οποίαν  δεν γνωρίζει πώς να την φέρει εις πέρας), την  μη κατάλληλη  απάντηση /ασυμβατότητα(εάν ένας εργαζόμενος  απαντά με όχι ορθό τρόπο [π.χ. αγνοεί τους κανόνες ασφαλείας], ή ανιχνεύει ένα παράγοντα κινδύνου, αλλά δεν κάνει τίποτε για να τον διορθώσει).

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι εργονομικές παγίδες , η  λάθος απόφαση ( λανθασμένη εκτίμηση του  κινδύνου) αλλά και παράγοντες όπως περιβαλλοντικοί, ή παράγοντες αντίληψης.

Συχνά το ατύχημα θεωρείται ως το αποτέλεσμα ενός  αλληλένδετου συστήματος  τριών  παραμέτρων που αλληλεπιδρούν κάθε στιγμή μεταξύ τους και καθορίζουν ή όχι την πρόκληση του . Αυτοί είναι:  ο άνθρωπος ( εργαζόμενος πρέπει να επιτελέσει ένα έργο , συλλέγει πληροφορίες, σταθμίζει τον κίνδυνο, παίρνει κάποια απόφαση και τελικά το επιτελεί ή όχι, αυτούσιο ,ή τροποποιημένο) η  μηχανή και το περιβάλλον.

 Ειδικότερον η έλλειψη κατάλληλης κατάρτισης και η  αδυναμία  παροχής  και  εκμάθησης   της  χρήσης  του εξοπλισμού  ασφαλείας των εργαζομένων είναι οι  συχνότεροι συνεισφέροντες  παράγοντες   επαγγελματικών σωματικών βλαβών και θανάτων .

Σε ορισμένες περιπτώσεις ,  οι εργαζόμενοι   είναι δυνατόν να λάβουν κατάρτιση σε θέματα ασφαλείας , αλλά και οι γλωσσικοί φραγμοί εμποδίζουν τον εργαζόμενο  ως προς  την πλήρη κατανόηση των διαδικασιών ασφαλείας  (π.χ σε αλλοδαπούς εργάτες)  .

Τα ατυχήματα   μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς εποπτείας  απείρων  υπαλλήλων  ή προσωπικού ό μη  κατάλληλα εκπαιδευμένου . Θέματα  όπως η κακή οργάνωση του εργοταξίου , η ανεπαρκής  στελέχωση και  προγραμματισμός ,  η μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας και των άλλων  πολιτικών και πρακτικών υγείας  στο χώρο εργασίας μπορούν να διαδραματίσουν  ρόλο στην επαγγελματική θνητότητα . Σε κάθε περίπτωση όμως  , το ατύχημα και  μάλιστα  το θανατηφόρο στον χώρο της εργασίας είναι  το τραγικό αποτέλεσμα του συνδυασμού πολλών ανθρώπινων και περιβαλλοντικών παραγόντων .

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κίνδυνο για επαγγελματικές θανάτους , ο κίνδυνος  για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους ηλικίας 65 ετών και άνω είναι περίπου τρεις φορές περισσότερος .Η  πλειοψηφία των επαγγελματικών θανάτων  παρατηρούνται   μεταξύ των ανδρών  και οι  εργασίες    με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου είναι τα ορυχεία, η γεωργία , η δασοκομία , η αλιεία , αλλά και η εργασία  κατασκευών  , τα οποία απασχολούν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες , εξ’ ου και η υπεροχή  στατιστικά των θανάτων των ανδρών  [3,4,5,6]

Συχνά η  πρόκληση βλάβης κατά την διάρκεια της εργασίας  επισυμβαίνει είτε υπό την μορφή ενός οξέος συμβάντος  (ατύχημα) είτε ως μακροχρόνια έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες (χημικούς μηχανικούς κ.λ.π).

 Η διαπίστωση του αιτιώδους συνδέσμου ή  της αιτιώδους συνάφειας σε μακροχρόνια αθροιστική έκθεση σε κάποιο επιβλαβή παράγοντα κατά την εργασία και η πρόκληση εξ αυτού στο  συγκεκριμένο άτομο ενός ζημιογόνου αποτελέσματος  με αποτέλεσμα την έγερση χρηματικών αξιώσεων για αδικοπραξία,  δεν είναι πάντα ευχερής. Στην βιβλιογραφία έχουν αναγραφεί κριτήρια  τεκμηρίωσης αιτιολογικής υπόθεσης [7,8,9]

Συλλογή δεδομένων και πληροφοριών σε κάθε ατύχημα

(Parmeggianni 1991, Goetsch 1999)

Πληροφορίες που αφορούν τον χρόνο, τόπο και άτομο που υπέστη το ατύχημα

Γεγονότα που αφορούν το ατύχημα

Γεγονότα που αφορούν  τι πραγματικά συνέβη

1.Ωρα ατυχήματος- ημέρα και ημερομηνία – ώρα ενάρξεως εργασίας την δεδομένη ημέρα-  ημέρα που επισυνέβη  το ατύχημα

 

2.Ακριβής και λεπτομερής περιγραφή της δραστηριότητος του τραυματία την ώρα του ατυχήματος –

Θέση του τραυματία –απόσταση από πέριξ αντικείμενα –υπήρχε ή όχι επόπτης

 

3.Ονοματεπώνυμο-φύλο-ηλικία-απασχόληση – τηλέφωνο -διεύθυνση –χρόνια απασχόλησης του τραυματία

 

4.Εργασιακή κατηγορία –προσωρινή ή μόνιμη απασχόληση (μαθητευόμενος- ανειδίκευτος-εξειδικευμένος)

 

5.Ονομα και τύπος του χώρου εργασίας του ατυχήματος

 

6.Φύση ορισμός, βαρύτης  και εντόπιση της κακώσεως και πιθανός χρόνος αναπηρίας

 

 

 

1.Εάν το ατύχημα αφορά μηχανές καταγράφεται ο κατασκευαστής τους, η χρονολογία κατασκευής και ο τύπος τους .

 

2.Εάν αφορά κάποιο υλικό καταγράφεται ο κατασκευαστής , ή ο προμηθευτής, η φύση , οι διαστάσεις,  η ποσότητα και η ποσότητα αυτού.

 

3.Εργασιακό περιβάλλον  (πρόσβαση αυτού , αερισμός, θόρυβος, φωτισμός, δάπεδο, κ.α.)

 

4.Προστατευτικά αντικείμενα 

 (ύπαρξη -τύπος-χρήση ή όχι –ποιότητα).

 

5.Προυπάρχοντα μέτρα προστασία

Περιγραφή των γεγονότων βήμα προς βήμα τα οποία οδήγησαν στο ατύχημα

 

 

Εκθεση  ατυχήματος

Αυτή είναι απαραίτητη και πρέπει να  περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1.Ιστορικό Ατυχήματος

2.Πηγές πληροφοριών

3.Κατάσταση υγείας μετά τον τραυματισμό

4.Συμβάντα Ζωής (επισήμανση παλαιοτέρου τραύματος)

5.Παλαιό Ατομικό Ιστορικό

6.Οικογενειακό Ιστορικό, ψυχιατρικό ιστορικό

7.Εξέταση της διανοητικής καταστάσεως του τραυματία

8.Ανεξάρτητες πληροφορίες

9.Περίληψη

10.Πρόγνωση

11.Αιτιώδης συνάφεια του τραυματισμού

 

Βιβλιογραφία

1. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/

2. http://en.Wikipedia.org/wiki/Occupational_fatality

3.http://en.Wikipedia.org/wiki/Occupational_injury.

4..Goetsch D  :Occupational Safety and Health , ,Prentice -Hall Inc , N. Jersey , 3 ed., 1999, pp 17-49

5.Κοντογιάννης Θ. Πέππα Π, Λίνου Ν. Συστεμική ανάλυση Εργονομικών και Διοικητικών παραγόντων στην διερεύνηση ατυχημάτων, Εφημερίδα ΤΕΕ Νοέμβριος 1997, σελ 1-9.

6.Μπένος Α.,.: Εισαγωγή στην Κοινωνική Ιατρική, Φροντιστηριακές ασκήσεις ,Θεσσαλονίκη 1997, σελ.50.

7. Beaglehole R. ,Bonita R, Kjellstrom T:Basic epidemiology W.H.O , 1993, pp 71-81.

8.http://www.uc.pt/en/fmuc/phdhs/Courses/Epidemiology/Environmental_epidemiology._Basics_and_proof_of_cause.effect.pdf

9. http://occmed.oxfordjournals.org/content/57/7/464.full

10.Parmeggianni L: Εncylopaedia of Occupational Health and Safety  Geneva International Labour Office ,  1991, pp 13-19.

`11.Svenson A., Wendel O., Fisher B. : Techniques of Crime Scene Investigation, Elsevier N.Y ,3 ed. , 1981, pp1-224.

12.Hoffman B.F: How to wright a psychiatric report for litigation following personal injury. Am. J. Psychiatry ,1986, 143: 164-169.

 

 

 

 

 

Η ανάλυση του DNA στη διερεύνηση των τροχαίων ατυχημάτων

Δρ. Λήδα Κοβάτση, Ιατρός-Ειδική Ιατροδικαστής

Επίκουρη Καθηγήτρια, Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ

Η μοριακή ταυτοποίηση, δηλαδή η ανάλυση του DNA με σκοπό τη δημιουργία της γενετικής ταυτότητας, βρίσκει πολλές και διάφορες εφαρμογές στην Ιατροδικαστική, από τον έλεγχο της πατρότητας, έως την εξιχνίαση του εγκλήματος. Μία από τις εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής είναι και η διερεύνηση του τροχαίου ατυχήματος με σκοπό την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων.

Έτσι, η ανάλυση του DNA μπορεί να διαλευκάνει συμβάντα με πεζούς, ιδιαίτερα όταν ακολουθεί εγκατάλειψη του θύματος. Η ανεύρεση του DNA του θύματος σε κηλίδα αίματος σε οποιαδήποτε εξωτερική επιφάνεια ενός οχήματος αποτελεί απόδειξη ότι το συγκεκριμένο όχημα ενεπλάκη στο συμβάν. Ένα τέτοιο περιστατικό περιγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία (Mukaida et al. 2003), όπου με ανάλυση DNA αποδείχθηκε ότι κηλίδα αίματος που βρέθηκε σε ένα από τα ελαστικά του οχήματος ανήκε στο θύμα.

Μία άλλη εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής είναι η εξακρίβωση της θέσης των επιβατών μέσα στην καμπίνα του οχήματος, με έμφαση στην ταυτοποίηση του ατόμου που βρισκόταν στη θέση οδήγησης κατά το συμβάν. Στις περιπτώσεις αυτές η συνεισφορά της ανάλυσης του DNA είναι μεγάλη καθώς πολλές φορές οι επιβαίνοντες εκπαραθυρώνονται και ανευρίσκονται εκτός του οχήματος, ενώ ταυτόχρονα η ταυτότητα του οδηγού έχει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα των ασφαλειών και των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σε κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό αναφέρεται ότι κατά την πρόσκρουση ενός οχήματος και την ενεργοποίηση του αερόσακου, η επαφή του προσώπου του οδηγού με την επιφάνεια του αερόσακου είναι αρκετή ώστε να ανιχνευτεί το γενετικό υλικό του οδηγού πάνω στον αερόσακο και έτσι να καθοριστεί το άτομο που βρισκόταν στη θέση του οδηγού τη χρονική στιγμή της πρόσκρουσης (Grubwieser et al. 2004).

Σε άλλη έρευνα περιγράφεται τροχαίο συμβάν, όπου ο οδηγός ισχυρίστηκε ότι η συνοδηγός, μετά τη σύγκρουση εκπαραθυρώθηκε και βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο. Ωστόσο, από την ανάλυση των κηλίδων αίματος αποδείχθηκε ότι το θύμα αιμορράγησε και απεβίωσε εντός του οχήματος και όχι στην άσφαλτο, όπως ισχυρίστηκε ο οδηγός (Borjas et al. 2009).

Η ανάλυση του DNA είναι επίσης καθοριστικής σημασίας στην αναγνώριση θυμάτων τα οποία έχουν υποστεί απανθράκωση μετά από ανάφλεξη του οχήματος. Τέτοια περιστατικά έχουν αναφερθεί πολλά στη βιβλιογραφία (Manhart et al. 2012, Martin-de las Heras et al. 1999, Valenzuela et al. 2002) με πιο ενδιαφέρον αυτό που περιγράφει καραμπόλα 83 οχημάτων σε αυτοκινητόδρομο της Γερμανίας τον Απρίλιο του 2011. Στην περίπτωση αυτή, 34 οχήματα αναφλέχθηκαν και 8 άτομα υπέστησαν απανθράκωση σε τέτοιο βαθμό που μόνο η ανάλυση του DNA μπόρεσε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Τέλος, η ανάλυση του γενετικού υλικού, μπορεί να δώσει πληροφορίες στις περιπτώσεις όπου υπαίτιο για την πρόκληση ατυχήματος θεωρείται ένα διερχόμενο ζώο. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί δύο τέτοια περιστατικά (Schneider et al. 1999, Weissenberger et al. 2011). Στο ένα από αυτά, βρέθηκαν τρίχες ζώου στην εξωτερική επιφάνεια του αυτοκινήτου. Από τις τρίχες απομονώθηκε το γενετικό υλικό και η ανάλυσή του οδήγησε στον αποκλεισμό του σκύλου που θεωρούνταν ότι είχε προκαλέσει το συμβάν.

Συμπερασματικά, η τεχνολογία του DNA και η εφαρμογή της στο γενετικό υλικό, τόσο των ανθρώπων, όσο και των υπολοίπων ειδών, μπορεί να διαφωτίσει τις συνθήκες ενός ατυχήματος και να βοηθήσει στην απονομή της δικαιοσύνης.

Βιβλιογραφία

 

Borjas L, Zabala W, Pardo T, Quintero J, Guerra S, Guerra E, Rodriguez A, Crespo J, Bracho D.

Traffic accident vs homicide: The contribution of DNA analysis to clarify this mystery. A case report.

Forensic Sci Int Genet2009, 208–209.

 

Grubwieser P, Pavlic M, Günther M, Rabl W.

Airbag contact in traffic accidentsDNA detection to determine the driver identity.

Int J Legal Med. 2004, 118(1):9-13.

Manhart J, Bittorf A, Büttner A.

Disaster victim identification-experiences of the "Autobahn A19" disaster.

Forensic Sci Med Pathol. 2012, 8(2):118-24.

Martin-de las Heras S, Valenzuela A, Villanueva E, Marques T, Exposito N, Bohoyo JM.

Methods for identification of 28 burn victims following a 1996 bus accident in Spain.

J Forensic Sci. 1999, 44(2):428-31

Mukaida M, Takada-Matuzaki Y, Masuda T, Kimura H.

The identification of a victim using the DGGE method for trace deposits collected on adhesive film.

Forensic Sci Int. 2003, 132(2):157-60

Schneider PM, Seo Y, Rittner C.

Forensic mtDNA hair analysis excludes a dog from having caused a traffic accident.

Int J Legal Med. 1999, 112(5):315-6

Valenzuela A, Marques T, Exposito N, Martín-De Las Heras S, García G.

Comparative study of efficiency of dental methods for identification of burn victims in two bus accidents in Spain.

Am J Forensic Med Pathol. 2002, 23(4):390-3

Weissenberger M, Reichert W, Mattern R.

A Multiplex PCR assay to differentiate between dog and red fox.

Forensic Sci Int Genet. 2011, 5(5):411-4.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ. 2310999222/6937399699

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.test-patrotitas.web.auth.gr

 

Αντισυνταγματικότητα διατάξεων

Ν. 4092/2012

που αφορούν το Επικουρικό Κεφάλαιο (1)

 

 Με την κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση κρίθηκε ότι ο περιορισμός της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου στο ποσό των 6.000 ευρώ, για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης είναι ευθέως αντίθετη προς την Δεύτερη Οδηγία του Συμβουλίου της 30.12.1983 (84/5/ΕΟΚ), η οποία ορίζει ότι η αξίωση για αποζημίωση τόσο για υλικές ζημιές όσο και για σωματικές βλάβες (στις οποίες υπάγεται και η αξίωση για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης­) δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα ελάχιστα όρια ασφαλιστικής κάλυψης.

 Ομοίως κρίθηκε ότι ο περιορισμός της οφειλόμενης από το Επικουρικό Κεφάλαιο αποζημίωσης του παθόντος σε περίπτωση πτώχευσης του ασφαλιστή ή άκαρπης εκτέλεσης σε βάρος του ασφαλιστή ή τέλος ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρίας είναι αντίθετος προς την Οδηγία του Συμβουλίου της 24.4.1972 (72/166 ΕΟΚ), η οποία επιβάλλει στα κράτη μέλη τη λήψη μέτρων ώστε κάθε όχημα που κυκλοφορεί στη έδαφός τους να καλύπτεται ασφαλιστικά, δηλ. όχι απλά να έχει συνάψει σύμβαση ασφάλισης, αλλά και σε κάθε μεταγενέστερο του τροχαίου ατυχήματος χρόνο να δύναται ο παθών να αποζημιωθεί από ασφαλιστική εταιρία ή άλλο φερέγγυο πρόσωπο.

  Συνεπώς εφόσον με τις διατάξεις του Ν.4092/2012 τροποποιούνται οι πράξεις μεταφοράς των πιο πάνω Οδηγιών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην συμμορφώνεται πλέον με τις επιταγές των Οδηγιών αυτών, οι σχετικές διατάξεις του Ν. 4092/2012 είναι ανίσχυρες.

 

 

Ο περιορισμός της Ευθύνης

του Επικουρικού Κεφαλαίου

 και για τις ήδη γεγενημένες αξιώσεις

 κρίνεται αντισυνταγματικός

και αντίθετος προς την ΕΣΔΑ

 

  Με την κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση ομοίως κρίθηκε ότι η διάταξη  του άρθρου 4 παρ. γ Ν.4092/2012 (που τροποποίησε τη διάταξη της παρ.2 άρθρ.19 ΠΔ 237/1986),  όπου τέθηκαν ποσοτικοί περιορισμοί στο ύψος της καταβαλλόμενης εκ μέρους του Επικουρικού Κεφαλαίου αποζημίωσης, και κατά ρητή νομοθετική πρόβλεψη, καταλαμβάνει και τις ήδη γεγενημένες αξιώσεις κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου (χωρίς όμως να θίγει αξιώσεις  που έχουν επιδικαστεί με οριστική απόφαση)  δεν μπορεί εν προκειμένω να έχει ισχύ διότι  είναι αντίθετη στα άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος και 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Μάλιστα, η προαναφερόμενη νομοθετική μεταβολή δεν φαίνεται να επιβάλλεται από λόγους δημόσιας ωφέλειας.

 Επιπρόσθετα οι  προαναφερόμενες διατάξεις του Ν. 4092/2012 προσβάλλουν και την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς προβλέπονται μέτρα που δεν είναι αναγκαία ούτε πρόσφορα για την προστασία του Επικουρικού Κεφαλαίου και την αποζημίωση των παθόντων από τροχαία ατυχήματα, αφού το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με την προληπτική επιτήρηση και τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά και την μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα.  Τέλος, οι πιο πάνω διατάξεις του Ν. 4092/2012 θίγουν τον πυρήνα του σχετικού δικαιώματος των παθόντων να αξιώνουν την ικανοποίηση των ήδη γεννημένων απαιτήσεών τους από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

 

 

 

Τόκοι Επικουρικού Κεφαλαίου

Αντισυνταγματική η διάταξη περί τοκοφορίας 6%

 

 

  Η διάταξη αυτή αναγνωρίζει υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου ευνοϊκή μεταχείριση ως προς το θέμα της επιδίκασης τόκων, χωρίς να δικαιολογείται τούτο από λόγους δημοσίου συμφέροντος, δοθέντος ότι το απλό ταμειακό συμφέρον του Επικουρικού Κεφαλαίου δεν ταυτίζεται με το δημόσιο ή το γενικό συμφέρον και δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση του δικαιώματος των παθόντων από τροχαία ατυχήματα να απαιτήσουν και να λάβουν τόκους για τις αξιώσεις τους σε ποσοστό ίδιο με εκείνο που καταβάλλουν οι ιδιώτες.

 Συνεπώς  η διάταξη του άρθρου 19 παρ. 2 Π.Δ. 237/1986 έρχεται σε αντίθεση:

   α) με τα άρθρα 4 παρ. 1, και 20 παρ. 1 του Συντάγματος, αφού με αυτή αναγνωρίζεται υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου ευνοϊκή μεταχείριση,

  β) με το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, αφού δεν προκύπτει ότι υφίσταται λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να καθιστά ανεκτή τη διαφοροποίηση αυτή,

  γ) με την διάταξη του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ενόψει του ότι γίνεται προσβολή της περιουσίας του κάθε παθόντος – δανειστή του Επικουρικού Κεφαλαίου, χωρίς να γίνεται επίκληση σοβαρού λόγου δημοσίου συμφέροντος και δ) με την ήδη και συνταγματικώς κατοχυρωμένη (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος) αρχή της αναλογικότητας.

Περιοδικό

Η ΜΟΝΗ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ CONTRA ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΝΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ 01-10-2019 ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Με την εγγραφή σας στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων έχετε απεριόριστη πρόσβαση και χωρίς καμία χρονοχρέωση.

Γιατί όμως να εγγραφείτε στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων ?

 • Θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση σε Ad-hoc Νομολογία; Έχετε κουραστεί να αναζητήτε Νομολογία πελαγοδρομώντας με ελάχιστες δυνατότητες εξειδίκευσης της αναζήτησης σας;
 • Θέλετε να έχετε τη δυνατότητα διερεύνυσης των ενστάσεων εκ μέρους του αντιδίκου με προβολή σε κάθε απόφαση των αντίθετων-contra αποφάσεων;
 • Θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση σε όλη τη Νομοθεσία (Φ.Ε.Κ, Υ.Α, Π.Δ, ΠΟΛ, ΝΟΜΟΥΣ) με δυνατότητα αναζήτησης περιγραφικά ή αριθμητικά;
 • Θέλετε να ενημερώνεστε σε εβδομαδιαία Βάση για ότι πιο επίκαιρο προκύπτει σε Νομολογία ,Νομοθεσία, Αρθρογραφία σε όλο το εύρος του Δικαίου;
 

Τώρα για τους χρήστες της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων Τροχαίου Ασφαλιστικού και Ενοχικού Δικαίου δυνατότητα προβολής των αποτελεσμάτων της Nομολογίας, Νομοθεσίας Άρθρογραφίας και Νομικών Ειδήσεων και με χρονολογική σειρά από το 2019 προς τα πίσω έως το 1978.

 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
  €125Το
Έτος
   
Χιλιάδες άρθρα νομολογίας με ένα κλικ
Γρήγορη αναζήτηση με ένα κλικ
Πρόσβαση από κινητά και tablet
 
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 11:41

Συνδρομή στo Περιοδικό

Περιοδικό

Το μοναδικό καταξιωμένο Νομικό Περιοδικό Τροχαίου και Ασφαλιστικού Δικαίου από το 1973, με Σχολιασμένη Νομολογία – Αρθρογραφία ,που δεν υπάρχει σε καμία βάση δεδομένων, το οποίο αποτελεί, το αποκλειστικό επιστημονικό έντυπο ενημέρωσης των χιλιάδων μαχόμενων δικηγόρων-δικαστών στο χώρο των Τροχαίων Ατυχημάτων. Για περισσότερα πατήστε εδώ

 • Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις
 • Δημοσιεύονται αποκλειστικά σχολιασμένες
 • Τα όπλα του αντιδίκου
 • Παρουσίαση της contra νομολογίας
 • Και σε ηλεκτρονική μορφή
 • Εβδομαδιαία ενημέρωση – Newsletter
 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
  €95Το
Έτος
85Το
Έτος
ΑΠΟ
€170
95Το
Έτος
       
Πολυτελής έκδοση
Ιδανικό για τη βιβλιοθήκη σας
Γρήγορη αναζήτηση με ένα κλικ
Ανάγνωση σε κινητά και tablet
  ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΓΓΡΑΦΗ
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 17:33

Είπαν για εμάς

EIKONA FACEBOOK_TOY_ESD

 

Για να ενημερώνεστε πρώτοι για ότι συμβαίνει όταν συμβαίνει στο χώρο της Δικαιοσύνης και στο σύνολο του Δικαίου με έγκυρη και άμεση ενημέρωση τόσο σε θέματα Νομολογίας - Αρθρογραφίας και να μπορείτε εκτός των τίτλων να έχετε πρόσβαση στο σύνολο των δημοσιεύσεων, εγγραφείτε τώρα Δωρεάν (Μόνον εάν είστε συνδρομητής στο περιοδικό ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών) συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Εάν δεν είστε συνδρομητής :

Για να εγγραφείτε τώρα στο περιοδικό πατήστε εδώ

Για να εγγραφείτε στην Τράπεζα  Πληροφοριών ο Σόλων πατήστε εδώ

Για να δείτε πρώτα το video επίδειξη της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Googlπατήστε εδώ  

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στα 210.9824002 & 6977 257580

ή 6977 000500.

 

Πλεονέκτημα ηλεκτρονικού ενημερωτικού Δελτίου

 • Απεριόριστη πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο από οπουδήποτε και αν βρίσκεστε
 • Άμεση ενημέρωση των πιο επίκαιρων Άρθρων - Νομολογίας
 • Κορυφαία μηχανή αναζήτησης By Google. 

Συνδρομή στο newsletter
Συμπληρώστε τα Υποχρεωτικά πεδία(*)
Επώνυμο - Όνομα (*)
Invalid Input
Διεύθυνση (*)
Invalid Input
Πόλη (*)
Invalid Input
Τηλ. (*)
Invalid Input
Κινητό (*)
Invalid Input
Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (*)
Invalid Input
Επαλήθευση Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (*)
Invalid Input

EIKONA FACEBOOK_TOY_ESD

Συμπληρώστε την φόρμα με τα στοιχεία σας μετά τις παρακάτω πληροφορίες.

 

Για να ενημερώνεστε πρώτοι για ότι συμβαίνει όταν συμβαίνει στο χώρο της Δικαιοσύνης και στο σύνολο του Δικαίου με έγκυρη και άμεση ενημέρωση τόσο σε θέματα Νομολογίας - Αρθρογραφίας και να μπορείτε εκτός των τίτλων να έχετε πρόσβαση στο σύνολο των δημοσιεύσεων, εγγραφείτε τώρα Δωρεάν (Μόνον εάν είστε συνδρομητής στο περιοδικό ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριώνσυμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Εάν δεν είστε συνδρομητής:

Για να εγγραφείτε τώρα στο περιοδικό πατήστε εδώ

Για να εγγραφείτε στην Τράπεζα  Πληροφοριών ο Σόλων πατήστε εδώ

Για να δείτε πρώτα το video επίδειξη της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Googlπατήστε εδώ  

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στα 210.9824002 & 6977 257580 ή 6977 000500.

 

Πλεονέκτημα ηλεκτρονικού ενημερωτικού Δελτίου

 • Απεριόριστη πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο από οπουδήποτε και αν βρίσκεστε
 • Άμεση ενημέρωση των πιο επίκαιρων Άρθρων - Νομολογίας
 • Κορυφαία μηχανή αναζήτησης By Google. 

Συνδρομή στο newsletter
Συμπληρώστε τα Υποχρεωτικά πεδία(*)
Επώνυμο - Όνομα (*)
Invalid Input
Διεύθυνση (*)
Invalid Input
Πόλη (*)
Invalid Input
Τηλ. (*)
Invalid Input
Κινητό (*)
Invalid Input
Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (*)
Invalid Input
Επαλήθευση Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (*)
Invalid Input

Σελίδα 1 από 120

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.