210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Ένσταση συντρέχοντος πταίσματος & ΑΚ 330 λόγω επιβίβασης σε όχημα που οδηγούσε νέος οδηγός

Απορριπτέα κρίθηκε η σχετική ένσταση συνυπαιτιότητας της συνεπιβαίνουσας ενάγουσας, επί τη βάσει ότι δέχθηκε να οδηγήσει ο εναγόμενος οδηγός το ζημιογόνο αυτοκίνητο, μολονότι αυτός είχε λάβει προ εννεαμήνου άδεια οδηγήσεως. 
Η απόκτηση άδειας οδηγήσεως έχει ως προϋπόθεση γνώση όλων των κανόνων οδήγησης και οδηγική ικανότητα. Επομένως, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που έκρινε αλλιώς και δέχθηκε ότι η ενάγουσα είναι συνυπαίτια κατά ποσοστό 50% στην πρόκληση του ατυχήματος και επελθόντα τραυματισμό της, έσφαλε στην κρίση του αυτή.


Εκτροπή & Ανατροπή Οχήματος

Αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού ΙΧΕ, ο οποίος εκινείτο με υπερβολική ταχύτητα, χωρίς να λάβει υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες (νύκτα, έλλειψη φωτισμού, οδός με στροφές) με αποτέλεσμα να απωλέσει τον έλεγχο του οχήματός του, να εκτραπεί στο αντίθετο ρεύμα, να προσκρούσει με σφοδρότητα σε παρακείμενο μανδρότοιχο επιχείρησης οικοδομικών υλικών, και τέλος να ανατραπεί εντός ρέματος βάθους 1,60 μ. με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της συνεπιβαίνουσας ενάγουσας. 
Απορριπτέος ως αναπόδεικτος κρίθηκε ο ισχυρισμός περί συνυπαιτιότητας της ανωτέρω ενάγουσας στηριζόμενος στο γεγονός ότι αποδέχθηκε να αναπτυχθούν περιπτύξεις μεταξύ αυτής και του εναγόμενου οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης, και έτσι να χάσει ο τελευταίος τον έλεγχο του αυτοκινήτου του.


Ζώνη Ασφαλείας & Έλλειψη (1)

Απορριπτέα η σχετική ένσταση συντρέχοντος πταίσματος (ΑΚ 300) της ενάγουσας συνοδηγού καθότι έγινε δεκτό ότι η σφοδρότητα της πρόσκρουσης υπήρξε τόσο μεγάλη, ώστε το εμπρόσθιο δεξιό τμήμα του οχήματος (θώρακας, τροπέτο, ταμπλό), το οποίο δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις από την πρόσκρουση, να υποχωρήσει εντός της καμπίνας και να καταλάβει χώρο του καθίσματος της συνεπιβαίνουσας ενάγουσας, το οποίο αποκόλλησε από τη βάση στήριξής του, με αποτέλεσμα η ζώνη ασφαλείας να μην παρείχε καμία παθητική ασφάλεια στην ενάγουσα. 
Ομοίως δεν αποδείχθηκε επίσης ότι η ενάγουσα βρισκόταν σε πολύ χαλαρή στάση, ως συνοδηγός, έχοντας εκτεθειμένα τα πόδια της στο ταμπλό και παρμπρίζ του αυτοκινήτου, καθόσον μάλιστα, εάν συνέβαινε αυτό, τα πόδια αυτής θα είχαν οπωσδήποτε συνθλιβεί μετά την υποχώρησή του ταμπλό προς το κάθισμά της, στις προσκομιζόμενες όμως ιατρικές βεβαιώσεις δεν αναφέρεται οποιαδήποτε κάκωση στα πόδια της ενάγουσας.

Αποζημίωση επί Σωματικών Βλαβών

Η παθούσα παρουσιάζει εξαιτίας του βαρύτατου τραυματισμού της πλήρη αισθητικοκινητική παραπληγία (παράλυση των δύο κάτω άκρων και έλλειψη αισθητικότητας από το ύψος της πρόσθιας μασχαλιαίας γραμμής), συνοδευόμενη από πλήρη απώλεια ελέγχου των λειτουργιών ούρησης και αφόδευσης. Εξαιτίας της κάκωσης του νωτιαίου μυελού στο ύψος του αυχένα, παρουσιάζει σπαστικότητα των κάτω άκρων (ακούσια ισχυρή συνεχή σύσπαση των μυών). Συνεπεία των ανωτέρω είναι υποχρεωμένη να κενώνει την ουροδόχο κύστη και το ορθό με αυτοκαθετηριασμούς ανά 6 και 24 ώρες αντίστοιχα, ενώ μετακινείται μόνο με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ηθική Βλάβη 160.000 ευρώ (3)

(Αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 110.000 ευρώ) 

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας & ΑΚ 931
80.000 ευρώ (3)

Η κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση έκρινε ότι η αναπηρία της παθούσας επιδρά στο κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της, αφού έχει καταστεί ανίκανη για οποιαδήποτε εργασία, αδυνατεί να κινηθεί αυτοδύναμα, αλλά και να αυτοεξυπηρετηθεί. Έτσι μειονεκτεί ως άτομο έναντι των υπολοίπων γεγονός που επιδρά αρνητικά στην προσωπικότητά της, στην επαγγελματικής της σταδιοδρομία, στη δημιουργία κοινωνικών συναναστροφών, κατά δε τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, ακόμη και στη σύναψη γάμου και τη δημιουργία οικογένειας. 
(Επιδικάσθηκε ποσό 80.000 ευρώ εξ ΑΚ 931 αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 55.000 ευρώ).

Αποκλειστική Νοσοκόμος
η Μητέρα της παθούσας

Το έργο της περιποιήτριας & νοσοκόμου πρόσφερε στην ενάγουσα και θα προσφέρει καθημερινώς μέχρι τις 31-12-2023 η μητέρα της, φροντίζοντας, με εντατικοποίηση των προσπαθειών της, για τη τροφή, την καθαριότητα, αλλά και την ψυχολογική της υποστήριξη. Και, ναι μεν ο γονέας στα πλαίσια των σχέσεων γονέων και τέκνων βαρύνεται με τη νομική και ηθική υποχρέωση να συμπαραστέκεται στο τέκνο του και να παρέχει προς αυτό βοήθεια, στοργή και σεβασμό (άρθρο 1507 ΑΚ), όμως οι προαναφερόμενες υπηρεσίες της αποκλειστικής νοσοκόμου και περιποιήτριας που αναγκάστηκε η μητέρα της ενάγουσας να της παράσχει δεν εντάσσονται στις νόμιμες υποχρεώσεις του γονέα. 
Εξάλλου, το γεγονός ότι τις πιο πάνω υπηρεσίες κάλυψε και θα καλύπτει η μητέρα της ενάγουσας δεν μπορεί να αναγάγει σε ωφέλεια των υπόχρεων εναγομένων και σε αποφυγή καταβολής από αυτούς της σχετικής αποζημίωσης της ενάγουσας, η οποία αποτιμάται με βάση την πλασματική αμοιβή που καταβάλλεται για τις αντίστοιχες υπηρεσίες και ανέρχεται για το πρώτο έτος, ήτοι από 1-1-2005 μέχρι 31-12-2005, στο ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως, αναπροσαρμοζόμενο μέχρι τις 31-12-2023 κατά 5% ανά τριετία επί του ποσού εκάστης προηγούμενης τριετίας.

Αποθετική Ζημία ιδιωτικού υπαλλήλου

Η ενάγουσα πτυχιούχος του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πατρών πριν το ατύχημα εργαζόταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ως υπάλληλος γραφείου αντί μηνιαίου μισθού 600 ευρώ. Επιδικάσθηκε αποθετική ζημία

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.