210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Ηθική Βλάβη 600.000 ευρώ (1) Πρόσθετη για ζημία μέλλουσα Ακρωτηριασμός Κάτω Ακρων σε Εργατικό Ατύχημα

Ο παθών από εργατικό ατύχημα που οφείλεται σε πταίσμα επομένως και σε οποιαδήποτε αμέλεια του εργοδότη ή των προσώπων που αυτός έχει προστήσει στην υπηρεσία του, έχει το δικαίωμα να απαιτήσει να του καταβάλει ο εργοδότης χρηματική ικανοποίηση προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που του προκάλεσε το ατύχημα, αφού ως προς την αξίωση αυτή του εργαζομένου ο εργοδότης δεν καλύπτεται από το ΙΚΑ.


Ηθική Βλάβη (Πρόσθετη)
για Ζημία Μέλλουσα

Το δεδικασμένο, το οποίο προκύπτει από τελεσίδικη δικαστική απόφαση που επιδικάζει στον παθόντα χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, δεν εμποδίζει την μεταγενέστερη, με νέα αγωγή, μεταξύ των ιδίων προσώπων επιδίωξη περαιτέρω (πρόσθετης) χρηματικής ικανοποίησης, εφόσον όμως πρόκειται για σπρόβλεπτη επιδείνωση, σε μεταγενέστερο χρόνο των συνεπειών της αδικοπραξίας που δεν μπορούσαν από την αρχή νσ προβλεφθούν με την πρώτη του απόφαση προσδιόρισε σε ορισμένο ποσό την χρηματική ικανοποίηση του παθόντος.

Απόφ.Μον.Πρωτ.Πατρών 61/2004
Πρόεδρος: Κωνσταντίνα Ράπτη
Δικηγόροι: Βασίλειος Ασπρούλιας - Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Παρατηρήσεις (1)

Το επιδικασθέν ποσό των 600.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης στον παθόντα, που απώλεσε και τα δύο κάτω άκρα, (παραμένων διά βίου ανάπηρος), αποτελεί δείγμα της τάσης που επικρατεί στις χώρες της ΕΕ για προστασία των Θυμάτων από
αδικοπραξία από την οποία καθίστανται οι παθόντες άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο νέος αυτός άνεμος που πνέει στην Ενωμένη Ευρώπη και καταδεικνύει το πώς αξιολογείται η αρτιμέλεια και γενικά το αγαθό της ζωής και της υγείας φαίνεται ότι, με βάση τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, καταφθάνει και στην χώρα μας ως στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας και ένδειξη του αναβαθμισμένο επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων της γηραιάς ηπείρου.
Η απόφαση αυτή έλαβε υπόψη της την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του συγκεκριμένου εργοδότου υπευθύνου προς αποζημίωση (κοινοπραξία εταιριών κατασκευής Λιμένων), αναφέροντας την μεγάλη οικονομική επιφάνειά της μιάς και αναλαμβάνει έργα κατασκευής πολλών δισεκατομμυρίων με αντίστοιχα εισοδήματα.


Κείμενο Απόφ. Μον.Πρωτ.Πατρ.61/2004


Από τις διατάξεις των άρθρων 34 παρ. 2 και 60 παρ. 3 του α.ν. 1846/1951 "περί κοινωνικών ασφαλίσεων" συνδυαζόμενες και με αυτές του άρθρου 16 παρ. 1 και 3 του ν.551/1914, όπως οι τελευταίες κωδικοποιήθηκαν με το από 27.4/25-8-1920 Β.Δ. συνάγεται ότι, όταν ο παθών από ατύχημα, που έγινε έπειτα από βίαιο συμβάν κατά την εκτέλεση της εργασίας του η εξ αφορμής αυτής υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, (δηλαδή έπαθε στον τόπο της εργασίας του βρίσκεται μέσα σε ασφαλιστική περιοχή του ΙΚΑ που επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα με το άρθρο τρίτο του ν. 1305/1992), τότε ο εργοδότης απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση για αποζημίωση του παθόντος αυτού.
Δηλαδή, απαλλάσσεται, τόσο της κατά το κοινό δίκαιο ευθύνης για αποζημίωση, όσο και της προβλεπόμενης από το ν.551/1914 ειδικής διαδικασίας και μόνο, αν το ατύχημα οφείλεται σε δόλο αυτού (εργοδότη) ή του προσωπικού που προστήθηκε από αυτόν, υποχρεούται αυτός να καταβάλει στον παθόντα την από το παραπάνω άρθρο 34 παρ. 2 προβλεπόμενη διαφορά μεταξύ του ποσού της κατά το κοινό δίκαιο αποζημίωσης και του ολικού ποσού των υπό του iΚΑ χορηγουμένων σ' αυτόν παροχών. Η απαλλαγή αυτή καλύπτει και την περίπτωση της ειδικής αμέλειας, κατά την οποία το ατύχημα έγινε γιατί δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις των ισχυόντων νόμων, διαταγμάτων ή κανονισμών περί των ισχυόντων περί των όρων ασφαλείας (Ολ. ΑΠ 1117/86 ΝοΒ 35, 891, ΑΠ 1181/1999 ΕΕΔ 59,926, ΕφΑθ 890/2001 ΕλΔνη 43,491, ΕφΑθ 9160/2001 ΕλΔνη 44, 546).

Εξ' άλλου σύμφωνα με τις συνδυαζόμενες διατάξεις των άρθρων 299, 914, 922, 926 και 932 ΑΚ, ο παθών από εργατικό ατύχημα που οφείλεται σε πταίσμα επομένως και σε οποιαδήποτε αμέλεια του εργοδότη ή των προσώπων που αυτός έχει προστήσει στην υπηρεσία του, έχει το δικαίωμα να απαιτήσει να του καταβάλει ο εργοδότης χρηματική ικανοποίηση προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που του προκάλεσε το ατύχημα, αφού ως προς την αξίωση αυτή του εργαζομένου ο εργοδότης δεν καλύπτεται από το ΙΚΑ (ΑΠ 106/2003 ΕΔνη 44, 970).

Η αξίωση περί χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη αποτελεί είδος ζημίας με σκοπό την ηθική παρηγοριά και Ψυχική ανακούφιση του παθόντος και η επιδίκαση στον παθόντα εύλογης χρηματικής ικανοποίησης τόσο για την ηθική βλάβη που έχει ήδη επέλθει όσο και για τη μέλλουσα ηθική βλάβη (ΑΠ 967/2001 ΝοΒ 2002, 1101). Εξάλλου

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.