210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Αποθετική Ζημία -Εφ' άπαξ καταβολή ένεκα σπουδαίου λόγου

Σύγκρουση ΙΧΦ αγροτικού αυτοκινήτου

και  μοτοποδηλάτου

μετά από αιφνίδια έξοδο από χώρο στάθμευσης (1)

 

 

 Αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού του ΙΧΦ αγροτικού οχήματος, ο οποίος όλως αιφνιδίως εξήλθε από χώρο στάθμευσης - ανάμεσα από άλλα αυτοκίνητα - με αποτέλεσμα να αποκλείσει την πορεία του μοτοποδηλάτου. Ο υπαίτιος οδηγός ομολόγησε την ευθύνη του εξωδίκως ενώπιον του Τμήματος Τροχαίας, αλλά και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης.

 

                                                    Αποθετική Ζημία

Τεχνίτου οικοδομών

Εφ’ άπαξ καταβολή

ένεκα σπουδαίου λόγου (ΑΚ 930 παρ. 1 εδ.β) (2)

 

 Ο ενάγων ηλικίας 53 ετών κατά το χρόνο του ατυχήματος, λόγω της φύσης της εργασίας του απαιτείται να παραμένει πάνω σε σκαλωσιές σε μεγάλο ύψος, πράγμα αδύνατον λόγω της εκ του τραυματισμού του απώλειας ευστάθειας και ισορροπίας. Εξαιτίας δε  της σοβαρής κατάστασης της υγείας του κρίθηκε ανίκανος να εργαστεί από την ημέρα του ατυχήματος μέχρι και την συνταξιοδότησή του. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΙΚΑ κρίθηκε ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 50% και του χορηγήθηκε για όλο το ένδικο διάστημα, σύνταξη μερικής αναπηρίας, ίση με το 50% της συντάξεως του βαριά ανάπηρου. Επιδικάσθηκαν στον ενάγοντα τα σχετικά κονδύλια για αποθετική ζημία (56.768,42 ευρώ) βάσει των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας, για δε το ποσό που αφορά τα διαφυγόντα εισοδήματά του μετά την άσκηση της αγωγής (46.110,1 ευρώ), δικαιούται αυτός να αξιώσει εφάπαξ, λόγω σπουδαίου λόγου εξ ΑΚ 930 παρ. 1 εδ.β,, που συνίσταται στην αντιμετώπιση των ιατρικών δαπανών και την αξιοποίηση της αποζημίωσης, με την επωφελή τοποθέτησή της σε επαγγελματική δραστηριότητα, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο καλύτερα τα συμφέροντά του.

 

 

Ηθική Βλάβη

 

 Ο ενάγων εκ του τραυματισμού του υπέστη κάταγμα δεξιού κνημιαίου έξω κονδύλου, συνεπεία του οποίου διαπιστώθηκε μικρή ατροφία τετρακεφάλου, μικρού βαθμού αστάθεια γόνατος, αρχόμενη μετατραυματική αρθρίτιδα και βεβαιώθηκε ότι η άνω κατάστασή του είναι χρόνια και σταθεροποιημένη και πλέον δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί. Επιδικάσθηκε ως εύλογη Ηθική Βλάβη ποσό 15.000 ευρώ.

 

 

 

 

Σχόλια – Παρατηρήσεις

 

 1) Σύγκρουση οχημάτων μετά από αιφνίδια έξοδο από χώρο στάθμευσης

 Βλ. και Μον.Πρ.Αθ. 2182/13 ΕΣυγκΔ Σελ. 336

 

2) Εφ Άπαξ Καταβολή ένεκα σπουδαίου λόγου (ΑΚ 930 παρ. 1)

  

   Όταν υπάρχει σπουδαίος λόγος η αποζημίωση μπορεί να επιδικαστεί σε κεφάλαιο εφάπαξ. Κατά την έννοια της διατάξεως του ΑΚ 930 παρ.1,  σπουδαίος λόγος για την επιδίκαση της αποζημιώσεως κατ΄ εξαίρεση σε κεφάλαιο εφάπαξ θεωρείται ότι υπάρχει, όταν συγκεντρωμένη η αποζημίωση μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του δικαιούχου της αποζημιώσεως ή όταν υπάρχουν δυσμενείς προσωπικοί ή οικονομικοί λόγοι στην πλευρά του υπόχρεου της αποζημιώσεως.

 Εν προκειμένω η κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση έκρινε ότι η παθούσα, λόγω της πλήρους ανικανότητας της προς κάθε κίνηση και για την εξυπηρέτηση των βασικών οικιακών αναγκών της (καθάρισμα, μαγείρεμα κλπ) προσέλαβε οικιακή βοηθό, η οποία εκτελεί και χρέη αποκλειστικής νοσοκόμου. Λόγω της ισόβιας και πλήρους ανικανότητας της προς κάθε κίνηση θα υποχρεωθεί να απασχολεί καθημερινώς την οικιακή βοηθό εφ' όρου ζωής, (ήτοι τουλάχιστον μέχρι το 65° έτος της ηλικίας της, που αντιστοιχεί στο προσδόκιμο όριο ζωής) . Συμπερασματικά, θα υποχρεωθεί  να καταβάλει σύμφωνα με τις κρατούσες στην αγορά εργασίας αμοιβές για είκοσι χρόνια, ενόψει της ηλικίας της (45 ετών) μηνιαίως το ποσό των 900 ευρώ και συνολικά το ποσό των 216.000 ευρώ. Μέρος του ποσού  αυτού (86.400 ευρώ που αντιστοιχεί σε οκτώ έτη)  επιδικάσθηκε εφ΄άπαξ, για να δυνηθεί η παθούσα να επενδύσει σταθερά, ώστε να αποκομίζει το μήνα τα αναγκαία. Μον.Πρ.Λαμ 169/2009 ΕΣυγκΔ 2010/50

 

  Η οικονομική ανέχεια των δικαιούχων, (ενόψει του θανάτου του μοναδικού ατόμου της οικογένειας που εργαζόταν και εισέφερε χρήματα), αλλά και για την ευχερέστερη αποπεράτωση των σπουδών τους, συνιστούν σπουδαίο λόγο, κατ΄άρθρ.  ΑΚ 930 παρ. 1 για την επιδίκαση της αποζημιώσεως σε κεφάλαιο εφάπαξ. (ΣΣ βλ. και Σχόλια - Παρατηρήσεις μας.) Εφ.Θράκ. 201/2010 ΕΣυγκΔ 2010/509.

 

  Εφ άπαξ καταβολή της Αποθετικής ζημίας, λόγω σπουδαίου λόγου συνισταμένου στην βαρύτατη πάθηση του παθόντος, στην ανάγκη αντιμετώπισης των καθημερινών αυξημένων δαπανών του, για την ταχύτερη και καλύτερη θεραπευτική αγωγή, προς βελτίωση της εφ΄όρου ζωής αναπηρίας του. Εφ.Θεσσαλ. 839/2000 ΣΕΣυγκΔ 2000/ 289

 

 Στο αίτημα της αγωγής για επιδίκαση αποζημιώσεως σε εφάπαξ κεφάλαιο, κατά τους όρους του άρθρου 930 παρ. 1 ΑΚ, θεωρείται ότι περιέχεται, σε σχέση μείζονος προς έλασσον, το αίτημα για μηνιαίες χρηματικές παροχές.  Επομένως, αν με την αγωγή ζητείται επιδίκαση εφάπαξ κεφαλαίου, χωρίς να γίνεται επίκληση σπουδαίου προς τούτο λόγου, δεν απορρίπτεται η αγωγή, αλλά το σχετικό αίτημα γίνεται δεκτό για το ίδιο αιτούμενο ποσό, αλλά καταβλητέο σε μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες προκύπτει από απλό μαθηματικό υπολογισμό, εφόσον ορίζεται η χρονική περίοδος της απώλειας των προσόδων και το συνολικό ποσό. ΑΠ 1966/2008 ΕΣυγκΔ 2009/304.

 

  Η επιδικαζόμενη (κατ΄αίτησιν του δικαιούχου) εφάπαξ αποζημίωση ένεκα σπουδαίου λόγου (ΑΚ 931), αποτελείται από το σύνολο των μελλοντικών περιοδικών δόσεων όλου του χρόνου που ο παθών κρίθηκε ανίκανος για εργασία και δεν υπόκεται σε μείωση για οποιοδήποτε λόγο. ΟλμΑΠ 66/1990 ΕΣυγκΔ 1991/463

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.