210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Παραβίαση Φωτεινού Σηματοδότη

Σύγκρουση Καθέτως Κινουμένων ΙΧΕ και μοτοσικλέτας

Παραβίαση Φωτεινού Σηματοδότη

Πεπλανημένη εντύπωση  ποιος σηματοδότης

και προς ποία κατεύθυνση άναψε πράσινο

  Υπαιτιότητα 70% του οδηγού ΙΧΕ αυτοκινήτου ο οποίος ενώ όφειλε να παραμείνει σε στάση μπροστά από τον ερυθρό σηματοδότη πλάγιας κατεύθυνσης, που είχε στην πορεία του προς τα αριστερά, παραπλανηθείς από την αφή του πράσινου σηματοδότη κυκλικής μορφής για την προς ευθεία και προς τα δεξιά κίνηση των οχημάτων, επιχείρησε στροφή προς τα αριστερά, εισερχόμενος σε ισόπεδο οδικό κόμβο με αποτέλεσμα να παρεμβληθεί στην πορεία της επ' αυτού κανονικώς κινούμενης μοτοσικλέτας. (παράβαση άρθρ. 6 παρ. 1, 12 παρ. 1, 19 παρ. 1, 26 παρ. 1, 6 του ΚΟΚ.).

 Υπαιτιότητα 30% του οδηγού της μοτοσικλέτας ο οποίος παρότι πλησίαζε σε διασταύρωση, δεν μείωσε την ταχύτητά του, με αποτέλεσμα, να μην αντιληφθεί έγκαιρα το αυτοκίνητο του ενάγοντος, το οποίο ήδη είχε εισέλθει στη διασταύρωση και είχε καταλάβει το ήμισυ και πλέον του ρεύματος πορείας του, και έτσι να αιφνιδιασθεί, να μην προλάβει να χρησιμοποιήσει το σύστημα πεδήσεώς του ή να διενεργήσει οποιοδήποτε αποφευκτικό ελιγμό (παράβαση άρθρ. 12 παρ.1, 19 παρ.1 και 3 του ΚΟΚ).

Ολική Καταστροφή Οχήματος

 Αποδείχθηκε ότι η μοτοσικλέτα υπέστη εκτεταμένες υλικές ζημίες με συνέπεια η επισκευή της να κρίνεται ασύμφορη.

 Αποθετική Ζημία Οικοδόμου

   Ο παθών οικοδόμος ζήτησε ως αποθετική του ζημία για το σύνολο του χρονικού  διαστήματος που απείχε της εργασίας το ποσό των 1.300 ευρώ μηνιαίως. Έγινε όμως δεκτό ότι το εισόδημα που θα απεκόμιζε κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων δεν θα υπερέβαινε το ποσό των 700 ευρώ μηνιαίως, (πραγματοποιώντας το μήνα κατά μέσον όρο 14 ημερομίσθια προς 50 ευρώ έκαστο) δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας εξαιτίας του μεγάλου πλήγματος που δέχθηκε ο κλάδος της οικοδομικής απασχόλησης με κατακόρυφη πτώση και σημαντική συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία πενταετία λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.

 Βελτιωμένη Τροφή (1)

  Κατά την κρίση του δικαστηρίου δεν αποδείχθηκε η ανάγκη λήψης βελτιωμένης διατροφής συνεπεία του τραυματισμού του ενάγοντα επιβαλλόμενη από συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, καθόσον μάλιστα από καμία ιατρική βεβαίωση δεν προκύπτει ανάγκη για συγκεκριμένο διαιτολόγιο.

Ηθική Βλάβη

   Ο ενάγων υπέστη  κάταγμα διάφυσης δεξιού μηριαίου και κάταγμα εγγύς διάφυσης δεξιάς κνήμης. Επιδικάσθηκε  το ποσό των 15.000 ευρώ (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 10.000 ευρώ) εξ ΑΚ 932.

Σχόλια – Παρατηρήσεις)

1.Βελτιωμένη Τροφή

   Και στο παρελθόν έχουμε τονίσει ότι η άποψη που εκφράζεται τελευταία στην νομολογία μας, αναφορικά με την αόριστη παραδοχή ότι  η βελτιωμένη διατροφή δεν χορηγείται σε κάθε σωματική κάκωση, αλλά μόνο όταν αυτή επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα  διδάγματα  της κοινής πείρας και λογικής  αλλά και  με τα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης, όπου σε ειδικές μελέτες αναφέρεται  ότι  η εξειδικευμένη τροφή  επιβάλλεται, ειδικά  στις περιπτώσεις  πολυτραυματιών, με βαριές οστικές βλάβες, μυοσκελετικές κακώσεις, παραμορφώσεις, (ακρωτηριασμοί, κατάγματα κ.λ.π), όταν μάλιστα, στα πλαίσια της θεραπευτικής αγωγής , η  μακροχρόνια χορήγηση ισχυρών σχημάτων αντιβιώσεως, αντιφλεγμονώδους αγωγής, αντιθρομβωτικής αγωγής κ.λ.π,  επιτάσσει, κατά σύσταση της παγκόσμιας ιατρικής  κοινότητας, την λήψη της εξειδικευμένης τροφής (βελτιωμένη τροφή την λένε),  συνισταμένης  σε συμπληρώματα  διατροφής και όχι μόνο. Έστω υπόψη ότι στην  κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση αναφέρονται σκελετικές κακώσεις αλλά και σπληνεκτομή εξαιτίας του ατυχήματος, όπου η χορήγηση αντιβιοτικών είναι δεδομένη.

( Σ.Σ. μήπως η λαϊκή ρήση «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ΄αλεύρι απετέλεσε γνώμονα κριτήριο αυτής της  δικανικής πεποίθησης.)

 βλ. σχετικώς και Μον.Πρ.Αθ. 4738/2002 ΣΕΣυγκΔ 2002/540 που έκρινε ότι ήταν απαραίτητη η λήψη ειδικής βελτιωμένης τροφής πέραν της συνηθισμένης για τον μέσο υγιή άνθρωπο, προς εμπλουτισμό του διαιτολογίου του με θρεπτικές τροφές (πρωτείνες, βιταμίνες κ.λ.π.) ενόψει του ότι μετά από έναν, τέτοιας έκτασης, τραυματισμό και την υποβολή πολλαπλών εγχειρίσεων στα οστά και του ακρωτηριασμού του, αλλά και της εξασθένησης του ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, υπάρχει, κατά τα κοινώς γνωστά αναγκαιότητα ανασύστασης των κατεστραμένων οστικών ιστών, καθόσον μάλιστα ο ασθενής υποβάλλεται και σε πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή.  

 Απόφ. Μον.Εφ.Πατρ.....

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.