210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Έκδοση Ακάλυπτης Επιταγής δεν απαιτείται πλέον ο εκδότης να τελεί εν "γνώσει" της ανυπαρξίας διαθεσίμων κεφαλαίων.

Έκδοση Ακάλυπτης Επιταγής δεν απαιτείται πλέον ο εκδότης να τελεί εν "γνώσει" της ανυπαρξίας διαθεσίμων κεφαλαίων

 Δράστης (αυτουργός) του εγκλήματος της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής μπορεί να είναι μόνο ο “εκδίδων” επιταγή, χωρίς αντίκρισμα, δηλαδή αυτός που πραγματοποιεί την επί του τίτλου δήλωση βουλήσεως (υπογράφει το έγγραφο της επιταγής) και θέτει αυτό σε κυκλοφορία, ανεξάρτητα από το πρόσωπο για το οποίο επέρχονται οι έννομες συνέπειες που απορρέουν από αυτή. Ειδικότερα ως προς το στοιχείο της γνώσεως περί της ανυπαρξίας αντικρίσματος δεν απαιτείται ειδική αιτιολόγηση, διότι αυτή, ως προς τον εκδότη της επιταγής, προκύπτει αφ’ εαυτής. Τέτοια στοιχεία δεν αξιώνονται πλέον από τον νόμο στην περίπτωση του εγκλήματος της εκδόσεως ακάλυπτης επιταγής.

Μετά την αντικατάσταση της διατάξεως της παρ. 1 του άνω άρθρου 79 του Ν. 5960/1933 με το άρθρο 1 του Ν.Δ. 1325/1972, εξέλιπε από αυτό η παλαιότερη πρόβλεψη, η οποία, ενόψει του ότι έκανε λόγο για έκδοση ακάλυπτης επιταγής "εν γνώσει", του δράστη, άφηνε έξω από την περιγραφή της αναγκαίας για την κατάρτιση του εγκλήματος υπαιτιότητας του εκδότη τον ενδεχόμενο δόλο, δεν απαιτείται πλέον ο εκδότης να τελεί εν "γνώσει" της ανυπαρξίας διαθεσίμων κεφαλαίων, αλλά αρκεί προς τούτο ότι αυτός θεωρεί την έλλειψη πιθανή και την αποδέχεται. Αρκεί δηλαδή ο απλός (ή και ενδεχόμενος) δόλος και δεν απαιτείται άμεσος με την έννοια της εν γνώσει ορισμένου περιστατικού τελέσεως της πράξεως, ούτε, βέβαια, υπερχειλής δόλος, δηλαδή, με την έννοια της επιδίωξης ορισμένου σκοπού, όπως αβάσιμα ισχυρίζεται ο αναιρεσείων.

Απορριπτέοι ως αβάσιμοι οι εκ του άρθρ. 510 παρ. 1 στοιχ. Δ’, Ε’, και Η’ λόγοι αναιρέσεως με τους οποίους πλήττεται η προσβαλλόμενη απόφαση για έλλειψη αιτιολογίας, εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή ουσιαστικών ποινικών διατάξεων και υπέρβαση εξουσίας, αφού το δευτεροβάθμιο δικαστήριο διέλαβε στην απόφασή του την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία εκθέτοντας με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις, τα πραγματικά περιστατικά που συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος της εκδόσεως ακάλυπτης επιταγής, καθώς και τις αποδείξεις από τις οποίες συνήγαγε τα περιστατικά αυτά και τους συλλογισμούς με βάση τους οποίους υπήγαγε τα περιστατικά αυτά στις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις του άρθρου 79 του Ν. 5960/1933.

 

Υποβολή έγκλησης από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο

Ανωνύμου Εταιρίας

Ενεργών ως καταστατικό όργανο εκπροσώπησής της

Δεν απαιτείται η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής

των μελών του Δ.Σ.

 

Η ποινική δίωξη του εκδότη ακάλυπτης επιταγής ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση του κομιστή της επιταγής που δεν πληρώθηκε. Δικαιούχος της έγκλησης μπορεί να είναι, τόσο ο τελευταίος κομιστής της επιταγής, όσο και ο εξ αναγωγής υπόχρεος, ο οποίος την πλήρωσε και έγινε κομιστής αυτής. Η έγκληση γίνεται απ’ ευθείας στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, αλλά και στους ανακριτικούς υπαλλήλους, είτε από τον ίδιο τον εγκαλούντα, είτε από ειδικό πληρεξούσιο, μετά από απλή έγγραφη δήλωση του εντολέα, με σχετική βεβαίωση της γνησιότητας της υπογραφής του, από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή ή δικηγόρο.

   Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ανώνυμης Εταιρίας ο οποίος κατέθεσε έγκληση για την αξιόποινη πράξη της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής, κατά του κατηγορουμένου και ήδη αναιρεσείοντος, ενήργησε ως καταστατικό όργανο εκπροσώπησης της εταιρείας και δεν είχε ανάγκη βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των μελών του Δ.Σ. κατά την υποβολή της ένδικης εγκλήσεως.

Εν προκειμένω κρίθηκε ότι το Δικαστήριο με την προσβαλλόμενη απόφασή του δέχθηκε ως νομότυπη και παραδεκτή την πιο πάνω έγκληση, δεν υπέπεσε στην πλημμέλεια της υπέρβασης εξουσίας, συνεπώς απορριπτέος ως αβάσιμος ο σχετικός από το άρθρο 510§1 στοιχ. Η’ του ΚΠΔ αναιρετικός λόγος.

 

Απόφ. ΑΠ.....

Αγαπητέ συνάδελφε μην μένεις ανημέρωτος. Επειδή δεν μπορείς να γνωρίζεις τι καινούργιο προκύπτει καθημερινά στην Νομολογία μας ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ από κάτω και απέκτησε τώρα πρόσβαση στην Τ.Ν.Π. ο Σόλων άλλα και στην εβδομαδιαία ενημέρωση Σχολιασμένης Νομολογίας και Νομικών Ειδήσεων σε όλο το εύρος του Δικαίου για να γνωρίζεις άμεσα ότι συμβαίνει όταν συμβαίνει

Για περισσότερα πάτησε εδώ

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να συνδεθείτε

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.