210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Εκτροπή Οχήματος - Μέθη και Χρήση Ναρκωτικών - Κοκαϊνης από τον Συνοδηγό που δημιούργησε το ατύχημα ΝΕΟ

Εκτροπή Οχήματος – Πρόσκρουση σε Δένδρο

Μέθη και Χρήση Ναρκωτικών - Κοκαϊνης από τον Συνοδηγό που σε κατάσταση ευφορίας έπεσε πάνω στο σώμα της οδηγού

Με αποτέλεσμα την απώλεια του ελέγχου του οχήματος

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ τεύχος Οκτώβριος 2019)

Ο καθήμενος στη θέση του συνοδηγού έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος (2,30 gr/lt αίματος) (και κοκαΐνη σε ποσότητα 1250ng/mL), ευρισκόμενος υπό την επήρεια μέθης και σε κατάσταση ευφορίας - υπερκινητικότητας αιφνίδια έγειρε με το σώμα του προς την οδηγό, με αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του οχήματος, το οποίο εκτράπηκε του οδοστρώματος και συνέχισε ευθεία στο δεξιό χωμάτινο έρεισμα και αφού αρχικά προσέκρουσε με τη δεξιά του πλευρά (πλευρικά και επιφανειακά) σε κορμό δένδρου, περιστράφηκε δεξιόστροφα και ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 7,10 μέτρων.

Με την κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση κρίθηκε ανεύθυνη η ανωτέρω εν μέθη (1,01 gr/lt) οδηγός, καθότι η υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει (83 χ/ω), (αντί της ανώτατης επιτρεπόμενης ταχύτητας των 50 χ/ω), δεν κρίνεται ούτε υπερβολική ούτε ότι συνετέλεσε με οποιονδήποτε τρόπο ή κατ’ ελάχιστο στην πρόκληση του ατυχήματος. Εξαιτίας του ατυχήματος τραυματίσθηκε θανάσιμα ό ανωτέρω συνεπιβάτης και τραυματίσθηκε σοβαρά και ο έτερος συνεπιβάτης καθήμενος όπισθεν του συνοδηγού.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που έκρινε υπεύθυνη στην πρόκληση του ατυχήματος την εναγόμενη οδηγό, έσφαλε στην ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και την εκτίμηση των αποδείξεων και πρέπει να γίνει δεκτός ο σχετικός πρώτος λόγος της έφεσης ως βάσιμος και κατ’ ουσία .

 

Μέθη Οδηγού (1,01 gr/lt αίματος) (1)

Δεν συνετέλεσε στην πρόσκληση του ατυχήματος

 

Η παραπάνω οδηγός, διαπιστώθηκε ότι τελούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος, εφ' όσον κατά την εξέτασή της με συσκευή αλκοολόμετρου βρέθηκε ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό της 0,56 χιλ. του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεοόμενου αέρα, κατά τη πρώτη μέτρηση και 0,47 κατά τη δεύτερη μέτρηση, ενώ μετά τη λήψη αίματός της, προέκυψε η παρουσία οινοπνεύματος στο αίμα της σε συγκέντρωση 1,01 γραμ. ανά λίτρο αίματος, σύμφωνα με έκθεση εξέτασης αίματος του εργαστηρίου Προσδιορισμού Οινοπνεύματος του Τμήματος Χημικών και Φυσικών Ερευνών της ΔΕΕ.

Κρίθηκε όμως ότι βάση των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα το επίδικο τροχαίο ατύχημα, δεν σχηματίζεται δικανική βεβαιότητα περί του ότι η κατά τα ανωτέρω διαπίστωση οινοπνεύματος συνετέλεσε στην πρόσκληση του ατυχήματος. Και τούτο διότι παρά την ικανή απόσταση που διέδραμε η οδηγός κατά την όλη διαδρομή της από το σημείο αναχώρησης (κατάστημα διασκέδασης μπαρ), μέχρι το σημείο της εκτροπής, και τις εναλλασσόμενες καμπύλες στροφές, ανωφέρειες και κατωφέρειες, δεν απώλεσε τον έλεγχο του οχήματός της, επειδή κατά την κρίση του δικαστηρίου δεν είχε απωλέσει την αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου και δεν βρισκόταν σε σύγχυση και ελάττωση των αντανακλαστικών της, αλλά ούτε βρισκόταν σε κατάσταση καθυστερημένης αντίληψης του κινδύνου, ή υπερεκτίμησης των ικανοτήτων της. Αν αντίθετα αυτή είχε χάσει την αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου και βρισκόταν σε σύγχυση και μείωση των αντανακλαστικών της, δεν θα είχε καταφέρει να διανύσει επιτυχώς όλες τις προηγούμενες στροφές θα είχε εκτραπεί και θα είχε ήδη προκαλέσει ατύχημα.

 

Σχόλια – Παρατηρήσεις

1.Ιδιαίτερο προβληματισμό εγείρει το σκεπτικό της κατωτέρω δημοσιευόμενης απόφασης, αναφορικά με την έλλειψη οποιασδήποτε ευθύνης εκ μέρους της οδηγού του εκτραπέντος οχήματος. Ως γενεσιουργός αιτία στην πρόκληση του ατυχήματος διαφαίνεται ότι ήταν η αιφνίδια εκ μέρους του ευρισκομένου σε κατάσταση μέθης και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών (κοκκαϊνης ) συνοδηγού της, ο οποίος αφού έλυσε την ζώνη ασφαλείας του, έγειρε το σώμα του επί της οδηγού, με αποτέλεσμα αυτή να απωλέσει τον έλεγχο του οχήματός της και να εκτραπεί. Όπως εξιστορείται στο σκεπτικό της απόφασης, όλοι οι επιβαίνοντες επέστρεφαν από νυκτερινή διασκέδαση, σε μπαρ, έχοντας μάλιστα προηγουμένως καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ. Το συντρέχον πταίσμα της οδηγού έγκειται στο ότι η επιδειχθείσα προ του ατυχήματος υπερκινητικότητα του συνοδηγού θα μπορούσε να είχε προβληματίσει την οδηγό , και να την έχει οδηγήσει στη λήψη μέτρων εκ μέρους της. Ως έχουσα την ευθύνη των επιβαινόντων, όφειλε να επιβάλει την μετακίνησή του στα πίσω καθίσματα, εφόσον έκρινε ότι η συμπεριφορά του θα την εμπόδιζε στον ασφαλή χειρισμό του οχήματός της.

 

Κείμενο Απόφ. Μον.Εφ.Αθ.....Για να ανοίξετε την απόφαση πατήστε ΜΕΤΑ από την παρακάτω εικόνα στην φράση μέσα στο γκρι πλαίσιο με την ένδειξη για να <<διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ>> 

ΝΕΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ BANNER ΕΛΕΝΗΣ ΓΙΑ NEWSLETTER ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.