facebook

Αναγνώριση ως χρόνου ασφάλισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας

Στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης σε δυο ή περισσότερους ομοειδείς ασφαλιστικούς οργανισμούς (άρθρο 1 πδ 116/88, αντικατασταθέν από το άρθρο 1 του πδ 209/89)

Πλασματικός χρόνος ασφάλισηςο χρόνος στρατιωτικής θητείας

 

Από τις διατάξεις του άρθρου 1 του πδ 116/88,όπως η παρ. 3 αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του πδ 209/89, στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης σε δύο ή περισσότερους ομοειδείς ασφαλιστικούς οργανισμούς, στον χρόνο ασφαλίσεως που λαμβάνεται υπόψη για την συνταξιοδότηση λόγω γήρατος των ασφαλισμένων, περιλαμβάνεται, εκτός του χρόνου που υπολογίζεται για την απονομή της συντάξεως κατ εφαρμογή της νομοθεσίας του οργανισμού στον οποίο διανύθηκε, και ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας που αναγνωρίσθηκε, ως πλασματικός χρόνος ασφαλίσεως. Εάν ο ασφαλισμένος, κατά τον χρόνο στράτευσής του είχε ασφαλιστεί σε κάποιον ασφαλιστικό Οργανισμό, δικαιούται να αναγνωρίσει το χρόνο της στρατιωτικής υπηρεσίας σε άλλο ομοειδή οργανισμό, κύριας ή επικουρικής ασφάλισης. Επέρχεται εξαίρεση από την ασφάλιση του Οργανισμού όπου ασφαλίστηκε για το χρόνο της στράτευσής του και επιστρέφονται στον ασφαλισθέντα ατόκως και επιστρέφονται οι αντίστοιχες εισφορές που καταβλήθηκαν. Ομοειδείς οργανισμοί θεωρούνται όσοι παρέχουν όμοιας φύσης παροχές, δηλαδή οι φορείς που παρέχουν κύρια σύνταξη ή κατ αντιστοιχία επικουρική σύνταξη, ανεξάρτητα από την ιδιότητα των ασφαλιστέων σε αυτούς προσώπων .

  

Νόμιμη η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας ως πλασματικού χρόνου ασφάλισης

Εφόσον το ΤΕΒΕ και το ΙΚΑ αποτελούν ομοειδείς ασφαλιστικούς οργανισμούς παρέχοντες όμοιας φύσης παροχές κυρίας συντάξεως

Νόμιμη η εξαίρεση του εφεσίβλητου από την ασφάλιση του ΙΚΑ

 

Το εκκαλούν, με την με ημερομηνία κατάθεσης ……… προσφυγή του, ζήτησε την ακύρωση της απόφασης της ΤΔΕ, προβάλλοντας ότι εσφαλμένα αναγνωρίστηκε και ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας του εφεσίβλητου που αντιστοιχεί στον πραγματικό χρόνο ασφάλισης αυτού στο ΙΚΑ, τον οποίο, από δόλο του τελευταίου, αγνοούσε το εκκαλούν και για το λόγο αυτό εισέπραξε αναντίρρητα όλο το ποσό εξαγοράς. Η προσφυγή αυτή απορρίφθηκε, με την …../2017 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την αιτιολογία ότι νομίμως, κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 1358/1983, κατ επιλογή του εφεσίβλητου, αναγνωρίστηκαν και τα χρονικά διαστήματα των μηνών 5-6/1962 και 5-8/1964 της στρατιωτικής του υπηρεσίας ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης αυτού στο εκκαλούν και αφαιρέθηκε ο παράλληλος χρόνος ασφάλισής του στο ΙΚΑ, το οποίο αποτελεί ομοειδή ασφαλιστικό οργανισμό με το ΤΕΒΕ. Η κρίση αυτή της εκκαλούμενης είναι νόμιμη. Kατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 1358/1983, αν κατά το χρόνο της στράτευσης χώρησε ασφάλιση σε ασφαλιστικό οργανισμό, είναι δυνατή η αναγνώριση ολόκληρου ή μέρους του χρόνου της στρατιωτικής υπηρεσίας σε άλλον ομοειδή οργανισμό, ο δε ασφαλισμένος εξαιρείται για το χρόνο αυτόν από την ασφάλιση του οργανισμού όπου ασφαλίστηκε για το χρόνο της στράτευσής του και οι εισφορές που καταβλήθηκαν για την ασφάλιση επιστρέφονται στον ασφαλισμένο ατόκως. Νόμιμα τα χρονικά διαστήματα των μηνών 5-6/1962 και 5-8/1964 της στρατιωτικής υπηρεσίας του εφεσίβλητου, για τα οποία είχε παράλληλα ασφαλισθεί στο ΙΚΑ, αναγνωρίσθηκαν ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης αυτού στο εκκαλούν, εφόσον πρόκειται για ομοειδείς ασφαλιστικούς οργανισμούς ,παρέχοντες όμοιας φύσης παροχές κύριας σύνταξης και εξαιρέθηκε ο εφεσίβλητος από την ασφάλιση του ΙΚΑ. Ο αντίθετος λόγος της έφεσης, ότι μη νόμιμα αναγνωρίστηκε ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης του εφεσίβλητου στο εκκαλούν ο παράλληλος της στρατιωτικής του υπηρεσίας πραγματικός χρόνος ασφάλισης αυτού στο ΙΚΑ, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος. Ο λόγος της έφεσης, ότι ο εφεσίβλητος απέκρυψε δόλια το χρόνο αυτό από το εκκαλούν, πρέπει να απορριφθεί ως αλυσιτελής.

 

Απορρίπτει.

Κείμενο απόφασης Διοικ.Εφ.Θεσ.....Για να ανοίξετε την απόφαση πατήστε όχι στην παρακάτω φωτογραφία αλλά ακριβώς ΜΕΤΑ από την παρακάτω εικόνα στην φράση που είναι μέσα στο γκρι πλαίσιο με την ένδειξη για να <<διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ>>

Τ.Ν.Π. Ο ΣΟΛΩΝ ΕΓΓΡΑΦΗ

...