210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Κίνηση Μοτοσικλέτας Ιππαστί στη διπλή διαχωριστική γραμμή - Μέθη Οδηγού 0,39 mg/l - Δεν τελεί σε Μέθη Οδηγού - Ψυχική Οδύνη 5ετούς Τέκνου 80.000 ευρώ - Ένσταση 5ετους Παραγραφής ΑΚ 937 – Απορριπτέα ΝΕΟ

Σύγκρουση Καθέτως Κινουμένων ΙΧΕ και Μοτοσικλέτας κατά την εκτέλεση προσπεράσματος

Κίνηση Μοτοσικλέτας Ιππαστί στη διπλή διαχωριστική γραμμή (άρθ.5 παρ.8 ΚΟΚ) 

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ - τεύχος Δεκέμβριος 2019)

 

Οδηγός της μοτοσικλέτας επιχείρησε απαγορευμένο προσπέρασμα προπορευόμενου οχήματος, ο οδηγός του οποίου ακινητοποιηθείς, εξαιτίας κυκλοφοριακής συμφόρησης, παραχώρησε προτεραιότητα σε καθέτως κινούμενη οδηγό, η οποία επιχειρώντας να εισέλθει σε διασταύρωση, συγκρούσθηκε με την μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της συνεπιβαίνουσας.

Ο οδηγός της μοτοσικλέτας οδηγώντας επάνω στη διπλή διαχωριστική γραμμή αλλά και στο αντίθετο ρεύμα, σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, όπου ο κίνδυνος σύγκρουσης ή εκτροπής είναι αυξημένος, έθεσε εαυτόν και τη συνεπιβάτιδά του σε ευάλωτη θέση, καθώς επιχειρούσε με τον τρόπο αυτό να προσπεράσει τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, που κινούταν παράλληλα με αυτόν εντός του ίδιου ρεύματος κυκλοφορίας, μειώνοντας όμως έτσι την ορατότητα του για τυχόν τροχοπεδήσεις ή αιφνίδιες αλλαγές πορείας αυτών, δοθέντος ότι η παράλληλη πορεία που ακολουθούσε δεν του επέτρεπε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις ενδεχόμενες ειδοποιήσεις των οχημάτων έμπροσθέν του (παράβαση άρθ. 5 παρ.8 ΚΟΚ).

 

Μέθη Οδηγού 0,39 mg/l Δεν τελεί σε αιτιώδη Συνάφεια

Κατά τον γενόμενο έλεγχο στον οδηγό της μοτοσικλέτας διαπιστώθηκε συγκέντρωση οινοπνεύματος 0,39 mg/l με μέτρηση στον εκπνεόμενο αέρα. Κρίθηκε όμως ότι ο τρόπος οδήγησής του, αν και παραβίαζε τον Κ.Ο.Κ, δεν μαρτυρά ότι η κατανάλωση αλκοόλ επέδρασε στην οδηγική του συμπεριφορά και κατ’ επέκταση στην συμβολή του στην πρόκληση του ατυχήματος, συνεπικουρούμενου του γεγονότος ότι η ποσότητα αλκοόλ που διαπιστώθηκε, απέχει από το να χαρακτηριστεί υπερβολική, επισύροντας μόνο διοικητικό πρόστιμο (άρθρο 42 παρ.7 Ν. 2696/1999), απορριπτομένου του σχετικού ισχυρισμού των εναγόντων.

 

Κράνος Μοτοσικλετιστή – Έλλειψη

 

Κρίθηκε συνυπαίτια σε ποσοστό 30% στη επέλευση του θανάτου της η συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας, λόγω των προκληθεισών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που υπέστη εξ αιτίας του τραυματισμού της, δεκτής γενόμενης εν μέρει της σχετικής ένστασης των εναγομένων.

 

Ένσταση Συντρέχοντος Πταίσματος

Διακινδύνευση Συνεπιβάτη

Επιβίβαση σε όχημα με Μεθυσμένο Οδηγό - Απορριπτέα

 

Δεν αρκεί μόνο η γνώση ότι ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ, αλλά απαιτείται επιπλέον η συνεπιβάτης να γνώριζε ή να μπορούσε να υπολογίσει ότι, για το λόγο αυτό είχε μειωθεί η ικανότητα του οδηγού για οδήγηση. Απορριπτέα κρίθηκε η σχετική ένσταση εφόσον, δεν αποδεικνύονται από τα προσκομιζόμενα αποδεικτικά μέσα, όπως επίσης ουδείς των εναγομένων επικαλείται οτιδήποτε σχετικό.

 

Στέρηση Διατροφής Τέκνου

 

Κρίθηκε απορριπτέο ως απαράδεκτο λόγω αοριστίας, διότι στο δικόγραφο της αγωγής δεν περιγράφονται οι οικονομικές δυνατότητες της θανούσας μητέρας του, όπως και το ποσό της καταβλητέας από την υπόχρεη διατροφής, ανάλογα με τις συνθήκες της οικογενειακής ζωής, καθώς είναι κρίσιμα τα εισοδήματα της θανατωθείσας, ιδίως κατά τον τελευταίο καιρό πριν τη θανάτωσή της και η πιθανή εξέλιξή τους κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων.

 

Ψυχική Οδύνη 

Α) 5ετούς Τέκνου

Ο 5ετής υιός της θανούσας, η οποία είχε την επιμέλεια του λόγω της διάστασης των γονέων του, αναγκαζόμενος να στερηθεί τη φροντίδα αυτής σε τόσο μικρή και κρίσιμη για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη ηλικία, δοκίμασε και εξακολουθεί να υφίσταται έντονο ψυχικό άλγος από τη δημιουργία ενός τόσο δυσαναπλήρωτου κενού. Επιδικάσθηκε ποσό 80.000 ευρώ εξ ΑΚ 932.

Β) Συζύγου εν διαστάσει

Ψυχική δοκιμασία υπέστη και ο εν διαστάσει σύζυγος της αποβιώσασας και πατέρας του τέκνου τους, ο οποίος, παρά το γεγονός της διάσπασης της οικογενειακής τους σχέσης, των εντάσεων που υπήρχαν ανάμεσά τους και της μετοίκησής του σε άλλο τόπο, είχε αναπτύξει και οπωσδήποτε διατηρούσε συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα του τέκνου του. Επιδικάσθηκε ποσό 5.000 ευρώ εξ ΑΚ 932.

Γ) Πεθεράς

Απορριπτέο κρίθηκε το σχετικό αίτημα ψυχική οδύνης της πεθεράς της θανούσας, καθότι δεν αποδείχθηκε ότι είχε συνδεθεί συναισθηματικά με αυτή τόσο ισχυρά, δοθέντος ότι διέμενε μόνιμα στο Ρέθυμνο Κρήτης και ότι από κανένα αποδεικτικό μέσο δεν συνάγεται ότι, ακόμη και πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης με τον υιό της, διατηρούσαν αγαστές σχέσεις και ότι είχαν αναπτύξει δεσμούς και σχέσεις αμοιβαίας αγάπης και στοργής.

 

Ένσταση 5ετους Παραγραφής ΑΚ 937 – Απορριπτέα

Παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής ταυτόχρονα με την Άσκηση Νέας εντός 6μηνου (ΑΚ 263)

Διακοπή Παραγραφής με την επίδοση της πρώτης αγωγής

 

Απορριπτέα κρίθηκε η σχετική ένσταση αναφορικά με το ότι οι αξιώσεις των εναγόντων έχουν υποπέσει στην πενταετή παραγραφή του άρθρου 937 ΑΚ, διότι είχαν ασκήσει αγωγή τους από την οποία όμως παραιτήθηκαν, με συνέπεια να έχουν ανατραπεί οι δικονομικές συνέπειες της άσκησής της. Ο ανωτέρω ισχυρισμός, τυγχάνει μη νόμιμος, διότι η εν λόγω αδικοπραξία φέρεται να έλαβε χώρα στις 21.9.2011 και στις 15.9.2016 ασκήθηκε και επιδόθηκε αυθημερόν η αγωγή των εναγόντων, με συνέπεια να επέλθει διακοπή της παραγραφής (άρθρο 261 ΑΚ), ενώ παραιτούμενοι από το προαναφερόμενο δικόγραφο με την άσκηση της υπό κρίση αγωγής, δεν παρήλθε χρόνος μεγαλύτερος των έξι μηνών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 263 ΑΚ, καθώς η παραίτηση έλαβε χώρα ταυτόχρονα με την άσκηση της νέας αγωγής, ώστε η παραγραφή να θεωρείται ότι διακόπηκε από την επίδοση της πρώτης αγωγής.

 

Ευθύνη εις ολόκληρο μεταξύ Συνοφειλετών

Προϋπόθεση της εις ολόκληρο ευθύνης δεν είναι η κοινή εναγωγή από τον ζημιωθέντα περισσότερων προσώπων, φερόμενων ως συνοφειλετών, αλλά η πραγματική συνδρομή των νόμιμων όρων ευθύνης για τον κάθε συνοφειλέτη χωριστά. Εξάλλου, στην περίπτωση που ενάγονται περισσότεροι εις ολόκληρον ευθυνόμενοι δεν μπορούν να αντιδικούν μεταξύ τους, ούτε ως προς την ύπαρξη, ούτε ως προς την έκταση της ευθύνης τους. Στη δίκη αποζημίωσης από αυτοκινητικό ατύχημα, αν εναχθούν περισσότεροι εις ολόκληρον ευθυνόμενοι δεν μπορούν αυτοί να ζητήσουν από το δικαστήριο να τους προσδιορίσει με την απόφασή του, το βαθμό συμμετοχής τους στο ατύχημα. Αυτό θα κριθεί στα πλαίσια της δίκης αναγωγής μεταξύ των εις ολόκληρον ευθυνομένων.

Απόφ. Μον.Πρ.....Για να ανοίξετε την απόφαση πατήστε όχι στην παρακάτω φωτογραφία αλλά ακριβώς ΜΕΤΑ από την παρακάτω εικόνα στην φράση που είναι μέσα στο γκρι πλαίσιο με την ένδειξη για να <<διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ>>

ΝΕΟ BANNER ΕΛΕΝΗΣ 06 04 2020 ΚΑΘΕΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΘΕΤΟ ΜΠΕΖ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ 6 banner 003.jpg ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟ

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.