facebook
Τ.Ν.Π. ο Σόλων Πράσινο Πορτοκαλί

1.Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας – ΑΚ 931 50.000 ευρώ πλέον Ηθική Βλάβη – ΑΚ 932 90.000 ευρώ

α) Ακρωτηριασμός αριστερού κάτω άκρου πάνω από το γόνατο με δημιουργία κολοβώματος και

β) Επιπλεγμένο υπερδιακονδύλιο κάταγμα δεξιού μηριαίου οστού ανοικτό του ιγνύος (κοιλότητα πίσω επιφάνειας γόνατος) με εξωτερική οστεοσύνθεση και στη συνέχεια με ενδομυελική ήλωση.

2.Αναιρετική Διαδικασία κατ΄άρθρο 559 αριθ. 1 και 19 ΚΠολΔ

Μη Παραβίαση της Αρχής της Αναλογικότητας ούτε και Υπέρβαση των Ακραίων Ορίων της Διακριτικής  Ευχέρειας του Δικάσαντος  Εφετείου

Απορριπτέος ο σχετικός λόγος αναίρεσης (559 αριθ. 1 και 19 ΚΠολΔ) (1)

3.Τραυματισμός Εργάτη Αποκομιδής Απορριμμάτων ισταμένου στα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου κατά τη διενέργεια οπισθοπορείας

Αναιρετική Διαδικασία (άρθρ. 559 αριθ.19)

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, τεύχος 6ον/2020)

Αναιρετική Διαδικασία κατ΄άρθρο 559 αριθ. 1 και 19 ΚΠολΔ

Μη Παραβίαση της Αρχής της Αναλογικότητας ούτε και Υπέρβαση των Ακραίων Ορίων της Διακριτικής Ευχέρειας του Δικάσαντος Εφετείου

Απορριπτέος ο σχετικός λόγος αναίρεσης (559 αριθ. 1 και 19 ΚΠολΔ) (1)

Με την προσβαλλόμενη απόφαση του το Εφετείο έκρινε, ότι συνεπεία του ένδικου τροχαίου ατυχήματος ο ενάγων και ήδη αναιρεσίβλητος, εργάτης αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου, ηλικίας 37 ετών, άγαμος, υπέστη βαρύτατες και μη αναστρέψιμες σωματικές βλάβες (συνθλιπτική κάκωση κάτω άκρων, ήτοι: βαριά συνθλιπτική κάκωση αριστερού σκέλους και υποβλήθηκε σε χειρουργικό ακρωτηριασμό του αριστερού του κάτω άκρου, ύπερθεν του γόνατος, στο ύψος του άνω τριτημορίου του μηριαίου οστού και δημιουργία κολοβώματος. Στο δεξιό κάτω άκρο διενεργήθηκε εξωτερική οστεοσύνθεση αρχικά και στη συνέχεια ενδομυελική ήλωση. Υπέστη λοίμωξη του αναπνευστικού κατά τη νοσηλεία του στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Αθηνών <____> επί οκταήμερο, η οποία αντιμετωπίσθηκε με αντιβιοτική αγωγή. Αποσωληνώθηκε στις 2/6/2010 και μεταφέρθηκε στη Β’ Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου. Μετά από δέκα (10) ημέρες υποβλήθηκε για το δεξί κάτω άκρο σε αλλαγή μεθόδου και εφαρμογή ενδομυελικής ήλωσης και οριστικό κλείσιμο του τραύματος στο δεξί κάτω άκρο και οι θεράποντες γιατροί γνωμάτευσαν ότι ίσως χρειασθεί περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση στο μέλλον. Επίσης υποβλήθηκε και σε δύο χειρουργικούς καθαρισμούς του κολοβώματος του αριστερού μηριαίου λόγω φλεγμονής μετά τον ακρωτηριασμό του αριστερού κάτω άκρου… Υποβλήθηκε σε τέσσερις (4) χειρουργικές επεμβάσεις στο ανωτέρω νοσοκομείο προς αντιμετώπιση της κάκωσης στο δεξί γόνατο, με την τελευταία έγινε αφαίρεση των εσωτερικών λαμών στο δεξί του γόνατο….).

Ακολούθως, δέχθηκε την έφεση του ενάγοντος – αναιρεσιβλήτου ως προς το ύψος των εύλογων χρηματικών ποσών λόγω ηθικής βλάβης (άρθ. 932 ΑΚ) και της πρόσθετης αποζημίωσης (άρθρο 931 ΑΚ και επιδίκασε στον ενάγοντα το ποσό των 90.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 50.000 ευρώ εκ του άρθρου 931 ΑΚ. Ας σημειωθεί ότι πρωτοδίκως επιδικάσθηκαν 70.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 25.000 ευρώ για πρόσθετη αποζημίωση λόγω αναπηρίας.  

   Έτσι που έκρινε το Εφετείο δεν παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας ούτε υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά κατά την κοινή πείρα και δικαστηριακή πρακτική και τη συνείδηση για το δίκαιο δεν υπερβαίνουν και μάλιστα καταφανώς εκείνα που συνήθως επιδικάζονται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Απορριπτέος ως αβάσιμος ο σχετικός λόγος αναίρεσης της αναιρεσείουσας.    

Τ.Ν.Π. ο Σόλων Πράσινο Πορτοκαλί                    Video ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Τραυματισμός Εργάτη Αποκομιδής Απορριμμάτων ισταμένου στα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου κατά τη διενέργεια οπισθοπορείας

Αναιρετική Διαδικασία (άρθρ. 559 αριθ.19)

Αποκλειστικός υπαίτιος ο οδηγός του απορριμματοφόρου φορτηγού αποκομιδής απορριμμάτων, ο οποίος ενεργώντας απαγορευμένη οπισθοπορεία και ενώ ο ενάγων, συνοδός εργάτης αποκομιδής απορριμμάτων, στέκονταν όρθιος πάνω στα σκαλοπάτια στην πίσω δεξιά πλευρά του απορριμματοφόρου, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, που όφειλε και μπορούσε να καταβάλει, προσέκρουσε με το πίσω δεξιό μέρος του σε μεταλλικό κάδο αποκομιδής οικοδομικών απορριμμάτων, που ήταν τοποθετημένος στο αριστερό μέρος της οδού, Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν να τραυματισθεί σοβαρά ο ενάγων, λόγω της σύνθλιψης των δύο ποδιών του ανάμεσα στο μεταλλικό κάδο και το απορριμματοφόρο (παράβαση άρθρων 12 παρ. 1 και 19 παρ. 1, 2, 3 και 22 παρ. 1 ΚΟΚ). Ο ανωτέρω υπαίτιος οδηγός ανέλαβε εξολοκλήρου την ευθύνη, χωρίς να αποδειχθεί ότι πριν από τη οπισθοπορεία ζήτησε από τον ενάγοντα να κατέβει από το απορριμματοφόρο και να τον καθοδηγήσει.

Στην προκειμένη περίπτωση, με τον δεύτερο λόγο ο αναίρεσης προσάπτεται στην εκκαλουμένη απόφαση η πλημμέλεια από το άρθρο 559 αριθ. 19 ΚΠολΔ περί ανεπαρκών αιτιολογιών ως προς την έλλειψη συντρέχοντος πταίσματος του ενάγοντος – αναιρεσιβλήτου. Ο λόγος αυτός απορρίφθηκε ως αβάσιμος καθόσον η προσβαλλόμενη απόφαση διέλαβε επαρκείς και σαφείς αιτιολογίες, που επιτρέπουν τον αναιρετικό έλεγχο για την ορθή ή μη εφαρμογή των διατάξεων που εφαρμόσθηκαν, και περιέχει την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των αποδειχθέντων πραγματικών περιστατικών και του επελθόντος αποτελέσματος.  

Περαιτέρω, και οι λοιποί λόγοι αναίρεσης (559 αριθ.8 και αριθ. 8 περ. β, αριθ. 11 περ. γ, 12, 1και 19 ΚΠολΔ) απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι, και εν τέλει απορρίφθηκε στο σύνολό της η αναίρεση.  

Σχόλια – Παρατηρήσεις

Ακρωτηριασμός Αριστερού Κάτω Άκρου – Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας – ΑΚ 931, και Ηθική Βλάβη – ΑΚ 932.

Η κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μας εκπλήσσει ευχάριστα καθότι, δέχθηκε ότι τα επιδικασθέντα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ποσά εξ ΑΚ 932 (90.000 ευρώ αντί των πρωτοδίκως 70.000 ευρώ) και εξ ΑΚ 931 (50.000 ευρώ αντί των πρωτοδίκως 25.000 ευρώ) δεν παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, ούτε υπερβαίνουν τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας, αφού δεν υπερβαίνουν και μάλιστα καταφανώς, εκείνα που συνήθως επιδικάζονται σε παρόμοιες περιπτώσεις ποσά.

Έστω υπόψη ότι και τα ανωτέρω ποσά υπολείπονται κατά πολύ συγκριτικά με τα επιδικαζόμενα από τα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

(γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά ;). Εν προκειμένω με βάση την απλή λογική (διδάγματα κοινής πείρας λέγονται στα νομικά μας), ένας ακρωτηριασμός μέρους του ανθρώπινου σώματος, είναι ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ, δηλαδή βαρύτατη και μη αναστρέψιμη βλάβη του υπέρτατου έννομου αγαθού της υγείας του ανθρώπου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Άραγε πως αναπληρώνεται ή μπορεί να αναπληρωθεί μια τέτοια βλάβη; Επιδικάζοντας ευτελή ποσά όταν μάλιστα η ασφαλιστική κάλυψη , βάσει των Κοινοτικών Οδηγιών, που κατέστησαν εσωτερικό δίκαιο, βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια ,αναγνωρίζοντας την επιβαλλόμενη προστασία των παθόντων;

 Απόφ. ΑΠ…….

αποζημίωση                                   Video Νομολογία

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας