facebook
BANNER ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΝΕΟ 260x95 004

1.Σύγκρουση Αντιθέτως Κινουμένων 

2. Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας (ΑΚ 931) 90.000 ευρώ

3.Ηθική Βλάβη 50.000 ευρώ στον παθόντα

4.Ηθική Βλάβη Εμμέσως Ζημιωθέντος 5.000 ευρώ Ανήλικου τέκνου –  Συνεπιβάτη εξαιτίας του τραυματισμού του πατέρα του

5.Αποκλειστική Νοσοκόμος η Μητέρα και Σύζυγος

6.Ολική Καταστροφή Οχήματος

Σύγκρουση Αντιθέτως Κινουμένων

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ τεύχος Ιανουάριος 2021)

Αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού ΙΧΦ οχήματος, ο οποίος παραβιάζοντας διπλή διαχωριστική γραμμή εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί με το κανονικώς αντιθέτως κινούμενο όχημα, το οποίο εξετράπη προς τα δεξιά προσκρούοντας σε τσιμεντένιο τοιχίο που υπήρχε στο άκρο του οδοστρώματος όπου και ακινητοποιήθηκε με μέτωπο προς το τοιχίο, λαμβάνοντας διαγώνια θέση επί του οδοστρώματος και με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να βρίσκεται στο τσιμεντένιο αυλάκι και στο ασφάλτινο έρεισμα που υπήρχε στο σημείο εκείνο.

 

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας (ΑΚ 931) 90.000 ευρώ

 

Εξαιτίας των βλαβών που υπέστη ο ενάγων (οδηγός φορτηγού) από τον τραυματισμό του, κυρίως στο δεξιό κάτω άκρο και στο αριστερό γόνατο και ισχίο, περιορίστηκε σε σημαντικό βαθμό η ικανότητα του για κίνηση – βάδιση και την εκτέλεση της εργασίας του, με συνέπεια να μεταβληθεί δυσμενώς και σε μόνιμη βάση η γενικότερη ποιότητα ζωής του, αφού είναι προφανές ότι μειονεκτεί έναντι των υγιών συνανθρώπων του καθόσον αδυνατεί να εκτελέσει κινήσεις και να λάβει μέρος σε δραστηριότητες που ήταν συνήθεις μέχρι τον πιο πάνω τραυματισμό του, γεγονός που είναι αυτονόητο ότι έχει επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία του ενώ, όπως αναφέρεται και σε έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί στο μέλλον με συνέπεια την περαιτέρω επίταση των ανωτέρω δυσμενών συνεπειών. Ενόψει των ανωτέρω ο ενάγων υπέστη αναπηρία κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 931 ΑΚ και ως εκ τούτου δικαιούται να λάβει την πρόσθετη χρηματική παροχή που θα πρέπει να προσδιοριστεί στο εύλογο και δίκαιο ποσό των 90.000 ευρώ (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 50.000 ευρώ) .

 

Ηθική Βλάβη

50.000 ευρώ στον παθόντα

Μετά από συνεκτίμηση των συνθηκών υπό τις οποίες προκλήθηκε το ένδικο τροχαίο ατύχημα, του είδους, της διάρκειας, της έντασης και έκτασης της βλάβης που υπέστη ο παθών σε συνδυασμό με την ηλικία του της αποκλειστικής υπαιτιότητας του πρώτου εναγομένου στην πρόκληση του ατυχήματος, καθώς επίσης και τη γενικότερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση των διαδίκων, που δεν προέκυψε ότι υπερβαίνει το μέσο όρο, το δικαστήριο αυτό κρίνει, με βάση και τα διδάγματα της κοινής πείρας, ότι θα πρέπει να του επιδικαστεί το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ ως εύλογη και δίκαιη χρηματική ικανοποίηση (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 70.000 ευρώ).

 

Ηθική Βλάβη Εμμέσως Ζημιωθέντος 5.000 ευρώ Ανήλικου τέκνου – Συνεπιβάτη εξαιτίας του τραυματισμού του πατέρα του (1)

 

Στο ένδικο ατύχημα ενεπλάκη και ο δεύτερος των εναγόντων που τυγχάνει ανήλικο τέκνο του πρώτου ενάγοντος και εκπροσωπείται στην παρούσα δίκη από τον πατέρα του – πρώτο των εναγόντων και τη μητέρα του Χ.Τ. και ο οποίος δεν τραυματίστηκε πλην όμως, δοκίμασε ψυχική ταλαιπωρία και λύπη εξαιτίας της εμπλοκής του ίδιου στο ατύχημα αλλά και του τραυματισμού του πατέρα του που διαδραματίστηκε ενώπιον του σε συνδυασμό με την εικόνα που παρουσίαζε ο τελευταίος κατά το μακρό χρόνο που απαιτήθηκε για την αποκατάσταση της υγείας του.

Επομένως, ο ανήλικος υπέστη ηθική βλάβη η οποία μετά από συνεκτίμηση όλων των προαναφερόμενων κριτηρίων σε συνδυασμό με την ηλικία του (5 ετών περίπου κατά το χρόνο του ατυχήματος) θα πρέπει να αποτιμηθεί στο εύλογο και δίκαιο ποσό των 5.000,00 ευρώ, το οποίο και θα πρέπει να του επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του.

 

Αποκλειστική Νοσοκόμος η Μητέρα και Σύζυγος

Λόγω της κατάστασης της υγείας του και της αδυναμίας του να κινηθεί αμέσως μετά τον τραυματισμό του, ο ενάγων είχε ανάγκη από την παροχή υπηρεσιών αποκλειστικής νοσοκόμας, υπηρεσίες που παρέσχε η μητέρα και η σύζυγός του, για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, εκ των οποίων για δύο μήνες απαιτούνταν απασχόληση σε εικοσιτετράωρη βάση και για τους υπόλοιπους έξι μήνες απαιτούνταν απασχόληση σε οκτάωρη βάση. Εάν προσλάμβανε αποκλειστική νοσοκόμα θα της κατέβαλε, κατά την κοινή πείρα, το ποσό των 50 ευρώ ανά οκτάωρο εργασίας, δηλαδή το ποσό των 9.000 ευρώ για τους πρώτους δύο μήνες και το ποσό των 9.000 ευρώ για τους υπόλοιπους έξι μήνες και συνολικά το ποσό των 18.000 ευρώ. Το προαναφερόμενο χρηματικό ποσό συνιστά δαπάνη που δικαιούται να αξιώσει ο ενάγων, αφού η μη καταβολή αμοιβής στα ως άνω πρόσωπα που τον βοήθησαν δεν δύναται να οδηγήσει σε ωφέλεια του υπόχρεου προς αποζημίωση.

Ολική Καταστροφή Οχήματος

Λόγω του είδους και της έκτασης των ζημιών που υπέστη το βλαβέν όχημα, καταστράφηκαν πλήρως τα δομικά μέρη του με αποτέλεσμα να είναι τεχνικά μη επισκευάσιμο. Για τον λόγο αυτό αποσύρθηκε οριστικά από την κυκλοφορία και καταστράφηκε. Συνεπώς συντρέχει περίπτωση ολικής καταστροφής, με συνέπεια η αντίστοιχη ζημία του ενάγοντος να ανέρχεται στο ποσό των 7.000 ευρώ, από το οποίο όμως θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό των 300 ευρώ στο οποίο, σύμφωνα με τεχνική έκθεση, ανέρχονταν η αξία των διασωθέντων υπολειμμάτων του.

αποζημιωση

 

Σχόλια – Παρατηρήσεις

  1. Ηθική Βλάβη Εμμέσως Ζημιωθέντος

ΕΥΓΕ αξίζουν στη συγκεκριμένη απόφαση για την επιδίκαση Ηθικής Βλάβης στο ανήλικο (5 ετών) τέκνο του παθόντος ανυπαίτιου οδηγού (εμμέσως ζημιωθέντος), που συνεπέβαινε στο όχημα κατά την στιγμή του ατυχήματος και βίωσε όλες τις συνθήκες του ατυχήματος δοκιμάζοντας ψυχική ταλαιπωρία και λύπη εξαιτίας της εμπλοκής του ίδιου στο ατύχημα αλλά και του τραυματισμού του πατέρα του που διαδραματίστηκε ενώπιον του ,σε συνδυασμό με την εικόνα που παρουσίαζε ο τελευταίος κατά το μακρό χρόνο που απαιτήθηκε για την αποκατάσταση της υγείας του.

Φρονούμε ότι ήγγικεν η ώρα που θα πρέπει να γίνουν κατανοητά από τους Έλληνες Δικαστές μας, τα αυτονόητα δυσμενέστατα αποτελέσματα του μετατραυματικού stress και η εξ αυτών ψυχική ταλαιπωρία που στις περιπτώσεις αυτές βιώνουν έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι θεωρούμενοι εμμέσως ζημιωθέντες παθόντες.

(Όταν η Δικαιοσύνη θέλει, μπορεί να ξεφύγει από τις δικονομικές συμπληγάδες, ως εν προκειμένω).

Βλέπε σχετικά και Άρθρο «Ο ρόλος του μετατραυματικού στρες στους παθόντες σε τροχαία ατυχήματα» υπό Ασπασίας. Ε. Καρακώστα, Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωργίου Θ. Στεφανόπουλου, Κλινικού Ψυχολόγου, Ταξίαρχου Υγειονομικού ΕΛ.ΑΣ, ΕΣυγκΔ 2007/308

Βλέπε Ομοίως και Μον.Πρ.Πατρ. 441/2007, ΕΣυγκΔ 2007/358 που έκρινε ότι:

Ο σοβαρός τραυματισμός του γονέα μπροστά στα μάτια του τέκνου του συνιστά σωματική κάκωση του ιδίου του τέκνου, λόγω του ψυχικού σοκ, που υφίσταται από το διαδραματιζόμενο μπροστά του γεγονός, και των έντονων αισθημάτων στεναχώριας που δοκιμάζει από το συμβάν. Συνεπώς το τέκνο υφίσταται άμεση ηθική βλάβη και δικαιούται χρηματική ικανοποίηση, η οποία δεν αφορά τον τραυματισμό του οικείου του προσώπου αλλά το ίδιο. Επιδικάσθηκε σχετικό κονδύλιο ύψους 3.000 ευρώ.

Τρίτα πρόσωπα δεν δικαιούνται κατά νόμο χρηματική ικανοποίηση έστω και αν αυτά, λόγω στενού συγγενικού δεσμού, δοκιμάζουν ψυχική στενοχώρια, όπως οι γονείς τραυματισθέντος ανηλίκου. Διαφορετική είναι, όμως, η περίπτωση, όταν τραυματίζεται σοβαρά ανήλικο τέκνο μπροστά στα μάτια του πατέρα ή της μητέρας του και αυτοί, από το ψυχικό σοκ, που αναμφισβήτητα υφίστανται, από τα διαδραματιζόμενα μπροστά τους γεγονότα και την έντονη στενοχώρια που δοκιμάζουν από το συμβάν, που συνιστά σωματική κάκωση των ιδίων, υφίστανται άμεση ηθική βλάβη και δικαιούνται Ηθική Βλάβη, (η οποία δεν αφορά τον τραυματισμό του οικείου). Προϋπόθεση για να γίνει δεκτή στην ουσία της τέτοια αξίωση του οικείου, επιβάλλεται όπως η ηθική βλάβη, την οποία αυτός υφίσταται, να υπερβαίνει εκείνες τις συνέπειες τις οποίες οι οικείοι υφίστανται σε τέτοιες περιπτώσεις. Εν προκειμένω επιδικάσθηκε το ποσό των 2.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς ανήλικης. Μον.Πρ.Ρεθυμ.60/2007, ΕΣυγκΔ2009/590

Ομοίως και Εφ.Λαρ.919/2005, ΕΣυγκΔ 2006/282 που επιδίκασε

ποσό 44.000   ευρώ στην μητέρα και 29.000 ευρώ στον πατέρα του παθόντος που παρέμεινε επί διετία σε κατάσταση άγρυπνου κώματος   (εμμέσως ζημιωθέντες), καθότι   εκ του λόγου αυτού υπέστησαν οι ίδιοι μεγάλη ταλαιπωρία, θλίψη και στενοχώρια, καθώς και αβάσταχτο πόνο που έφθασε στα όρια της ψυχικής συντριβής, απορριπτομένου του σχετικού λόγου εφέσεως ως αβασίμου.

Κείμενο Απόφ. Μον.Εφ.Ιωαν…..

αποζημιωση

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας