facebook
BANNER ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 260x95

Αδικοπραξία

Θάνατος ανήλικου τέκνου με αιτία θανάτου εγκεφαλική ισχαιμία, οφειλόμενος στην καθυστέρηση εξαγωγής της, από τον επόπτη ασφαλείας από πισίνα στην οποία βυθίστηκε.

Ψυχική οδύνη

Επιδίκαση αποζημίωσης συνολικού ποσού 280.000 ευρώ

100.000 ευρώ στον πατέρα, 100.000 ευρώ στη μητέρα και 80.000 ευρώ στην αδελφή

BANNER ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 260x95

 

Ο χαρακτηρισμός της παραλείψεως ως παράνομης συμπεριφοράς προϋποθέτει την ύπαρξη νομικής υποχρεώσεως για επιχείρηση της θετικής ενέργειας που παραλείφθηκε. Τέτοια νομική υποχρέωση μπορεί να προκύψει είτε από δικαιοπραξία, είτε από ειδική διάταξη νόμου, είτε από την αρχή που απορρέει από τα άρθρα 281 και 288 ΑΚ, ήτοι την αρχή της καλής πίστεως, όπως αυτή διαμορφώνεται κατά την κρατούσα κοινωνική αντίληψη, η οποία αρχή, σε περίπτωση που κάποιος δημιούργησε επικίνδυνη κατάσταση, εκ της οποίας μπορούσε να προέλθει ζημία, του επιβάλλει την ενδεδειγμένη θετική ενέργεια προς αποτροπή της ζημίας.

«Εν προκειμένω απόγευμα της 26ης     Ιουνίου, η δεύτερη ενάγουσα, μαζί με τις δύο θυγατέρες της, ήτοι την …. και την τρίτη ενάγουσα, μετέβησαν στην ως άνω επιχείρηση του εναγομένου, κατόπιν πρόσκλησης σε παιδικά γενέθλια. Ότι, στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης, τα παιδιά θα διασκέδαζαν, κολυμπώντας στην προαναφερόμενη πισίνα, οι δε συνοδοί γονείς θα μπορούσαν να καθίσουν στα τραπέζια. Ότι, μετά την άφιξή τους, η μεν δεύτερη ενάγουσα κάθισε σε τραπέζι, έχοντας οπτική επαφή με την πισίνα, οι δε δύο θυγατέρες της βούτηξαν μέσα στην πισίνα. Ότι η ….. βυθίστηκε στην πισίνα, και παρέμεινε μπρούμυτα στον βυθό αυτής, έχοντας χάσει της αισθήσεις της. Ότι, ωστόσο, αυτό δεν έγινε αντιληπτό από τον εναγόμενο, ο οποίος, ως εκ της θέσης του ως υπευθύνου επόπτη ασφαλείας της πισίνας, είχε υποχρέωση να επιβλέπει τα λουόμενα παιδιά και να επεμβαίνει αμέσως, σε περίπτωση οιουδήποτε προβλήματος. Ότι η δεύτερη ενάγουσα, ειδοποιηθείσα από την τρίτη ενάγουσα κόρη της, έσπευσε στο σημείο και διαπίστωσε ότι η…. ήταν στον βυθό της πισίνας, ζήτησε δε βοήθεια από τους παρευρισκομένους, προς ανάσυρση της ….. από την πισίνα και προς παροχή πρώτων βοηθειών. Ότι σχετικώς ανταποκρίθηκαν τρεις παρευρισκόμενοι, οι οποίοι έβγαλαν τη…. από την πισίνα; απομάκρυναν τον κόσμο γύρωθέ της και επεχείρησαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ενώ τότε προσήλθε το πρώτον ο εναγόμενος. Ότι η Χριστίνα αμέσως διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο …., εν συνεχεία δε στο Γενικό Νοσοκομείο ………., όπου και παρέμεινε νοσηλευόμενη για 14 ημέρες. Ότι, εν τέλει, η …. απεβίωσε στις …., με αιτία θανάτου εγκεφαλική ισχαιμία, αλλοιώσεις διάμεσης πνευμονίτιδας και ενεργό μυοκαρδίτιδα. Ότι η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας της Χριστίνας, που οδήγησε στο θάνατο της, οφείλεται στην καθυστέρηση ως προς την εξαγωγή της από την πισίνα και ως προς την παροχή πρώτων βοηθειών. Ότι υπαίτιος για τον θάνατο της …. είναι ο εναγόμενος, αφού αν και υπεύθυνος επόπτης ασφαλείας της πισίνας, δεν κατέβαλε την επιβαλλόμενη κατ’ αντικειμενική κρίση προσοχή…. Η ένδικη αγωγή πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή, ως βάσιμη και κατ’ ουσίαν. Ειδικότερα, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι ο εναγόμενος οφείλει να καταβάλει α) στον πρώτο ενάγοντα, το ποσό των 100.000,00 ευρώ, β) στη δεύτερη ενάγουσα, το ποσό των 100.000,00 ευρώ, και γ) στην τρίτη ενάγουσα το ποσό των 80.000,00 ευρώ».

ΑΠΟΦ….

Ψυχική οδύνη

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας