210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Σύνταξη αναπηρίας σε ασφαλισμένο του ΤΕΒΕ – Προϋποθέσεις - Ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας τουλάχιστον 66,6%. ΝΕΟ

Σύνταξη αναπηρίας σε ασφαλισμένο του ΤΕΒΕ - Προϋποθέσεις

Ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας τουλάχιστον 66,6%.

Αρμόδια για την κρίση της ασφαλιστικής αναπηρίας είναι τα ασφαλιστικά όργανα και, τελικά, τα διοικητικά δικαστήρια. Οι σχετικές γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών δεσμεύουν μόνον ως προς την ανατομοφυσιολογική βλάβη των ασφαλισμένων. Δεκτή η προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Απορρίπτεται η έφεση του τελευταίου και, ακολούθως η αναίρεση αυτού.

                      Νομοθεσία – Νομολογία

 Σύμφωνα με γενική αρχή του ασφαλιστικού δικαίου, η οποία ισχύει αν δεν υπάρχει αντίθετη διάταξη, το συνταξιοδοτικό δικαίωμα κρίνεται με βάση το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο επελεύσεως του ασφαλιστικού κινδύνου.

 Στην περίπτωση της συνταξιοδοτήσεως λόγω αναπηρίας, ο ασφαλιστικός κίνδυνος επέρχεται από το χρονικό σημείο κατά το οποίο τα υγειονομικά όργανα κρίνουν ότι επήλθε η αναπηρία του ασφαλισμένου.

 Ο ασφαλισμένος του Τ.Ε.Β.Ε. δικαιούται να λάβει σύνταξη λόγω αναπηρίας, αν έχει τον απαιτούμενο χρόνο ασφαλίσεως και κριθεί ανίκανος για εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 66,6% λόγω παθήσεως ή βλάβης ή εξασθενήσεως σωματικής ή πνευματικής, εξάμηνης τουλάχιστον διαρκείας.

 Τα υγειονομικά όργανα του Ταμείου (πρωτοβάθμιες και, δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές) είναι αρμόδια να αποφαίνονται δεσμευτικώς για την υγειονομική αναπηρία του ασφαλισμένου.

Αυτά γνωμοδοτούν  και περί του ποσοστού της ασφαλιστικής αναπηρίας του ασφαλισμένου.

 Η τελική, όμως, κρίση για την ασφαλιστική  αναπηρία του ασφαλισμένου απόκειται στα ασφαλιστικά όργανα του Ταμείου και, σε περίπτωση ασκήσεως προσφυγής, στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Τα τελευταία δεσμεύονται από τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ως προς τη διαπιστωθείσα ανατομοφυσιολογική βλάβη του ασφαλισμένου, εκφέρουν όμως δική τους αιτιολογημένη κρίση για το ποσοστό της ασφαλιστικής αναπηρίας του, χωρίς να δεσμεύονται ως προς αυτό από τη γνωμάτευση των υγειονομικών οργάνων.

                                  

Ιστορικό

 

 Η αναιρεσίβλητη, ασφαλίστηκε στο Ι.Κ.Α και εν συνεχεία στο Τ.Ε.Β.Ε. Με την ......../27.7.2005 αίτησή της ζήτησε τη χορήγηση συντάξεως αναπηρίας. Η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β.Υ.Ε.) του Ο.Α.Ε.Ε., έκρινε τελικά ότι παρουσιάζει ανατομοφυσιολογική βλάβη σε ποσοστό 40% και ασφαλιστική  αναπηρία σε ποσοστό 50% από 5.7.2005 έως 31.12.2006.

 Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντάξεων απέρριψε ακολούθως την αίτηση της αναιρεσίβλητης, με την αιτιολογία ότι δεν συγκέντρωνε ποσοστό  ασφαλιστικής  αναπηρίας άνω του 66,6%.

 Ένσταση αυτής απορρίφθηκε ακολούθως με απόφαση της αρμόδιας ΤΔΕ.

               Δεκτή Προσφυγή της αναιρεσίβλητης

 

Προσφυγή κατά της αποφάσεως της ΤΔΕ έγινε δεκτή με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κρίθηκε ότι η αναιρεσίβλητη, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα παρουσίαζε ασφαλιστική αναπηρία σε ποσοστό 66,6%.

 

                       Απορρίπτεται έφεση του ΟΑΕΕ

Έφεση του αναιρεσείοντος Οργανισμού κατά της πρωτόδικης αποφάσεως απορρίφθηκε με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

 

                     Απορρίπτεται αναίρεση του ΟΑΕΕ

Αίτηση αναιρέσεως του Οργανισμού κατά της απόφασης του εφετείου απορρίφθηκε με απόφαση του ΣτΕ.

Απόφ. ΣτΕ.......

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.